СУ „Асен Златаров“ в Шабла изпрати своите абитуриенти

СУ „Асен Златаров“- Шабла изпрати своите зрелостници от випуск 2018 година – 11 момичета и момчета с класен ръководител Дарина Давидова.
Техни официални гости бяха кметът на община Шабла Мариян Жечев, председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, Йордан Йорданов – депутат от „Обединени патриоти“, Таня Янакиева- началник отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“, Атанас Атанасов – управител на СОД Албена, Нина Петрова – председател на училищното настоятелство, Йордан Михайлов – бивш директор на местното училище.
Сред присъстващите бяха и техните първи учители привели ги през училищния праг Керанка Аврамова и Антония Янакиева.
Под звуците на „Върви народе възродени“ в изпълнение на градския духов оркестър с диригент Панко Добрев, училищния двор се огласи от възпитаниците на училището, близки, роднини и приятели на абитуриентите. За тях удари последният училищен звънец.
Първи, своя поздрав отправи директорът на училището Петранка Валентинова. Тя приветства зрелостниците и обяви, че през годината, в която те завършват училище се навършват 165 години образователно дело в Шабла. Пожела им „вяра и успех в живота“.
„На добър път!“ пожела Кметът на Общината на абитуриентите, а на останалите ученици успешно завършване на годината.
От името на родителите говори Илиян Христакиев. Той пожела на младите хора да бъдат здрави и следват мечтите си. Да направят своя осъзнат избор, да не се притесняват от грешките си, защото нищо в живота не е провал, защото родителите им ще бъдат винаги до тях.
Празникът продължи с поздравите на единадесетокласниците. В памет на своя съученик Ивелин Йорданов, дванадесетокласниците пуснаха балони в небето.
Специален поздрав за абитуриентите беше музикалния поздрав от солистите на „Фара бенд“ Десислава Донева и Красимир Бончев.
С нашенски ритми, в изпълнение на танцов състав „Бърборино“ при НЧ „Зора 1898“ – Шабла, с ръководител Гергана Дафова завърши празничния ден за учениците от 12 клас. Безброй обективи запечатаха този вълнуващ ден.

Гостуване на шабленци в община Каменка, Украйна

От 7 до 11 май т.г. по покана на кмета на с. Каменка Иван Лефтеров самодейни групи от Шабла бяха на посещение в Украйна, в населеното с много българи село Каменка. Това е поредното наше посещение – двустранните отношения в областта на културата между двете общини датират отпреди повече от десет години. Гостуващата група от община Шабла включваше танцов състав „Българка“ и фолклорна група „Добруджанка“ към НЧ „Зора“ гр. Шабла.
На 9 май село Каменка отбелязва двоен празник – Деня на победата и празника на селото. В чест на 9 май, Деня на победата, представителите на община Шабла поднесоха венец пред паметната плоча на загиналите във Великата отечествена война 1941-1945 г. В празничния концерт, състоял се в същия ден в центъра на с. Каменка, се включиха и нашите момичета и момчета от танцов състав „Българка“, както и участничките от фолклорна група „Добруджанка“.
Домакините бяха подготвили и специална програма за свободното време на гостуващите си български приятели – посещение на градовете Измаил и Одеса. Осъществената визита е поредната крачка в съвместните усилия на двете общини за укрепване на сътрудничеството между тях.

Съобщение по чл.28 от ЗУТ

Общинска администрация гр.Шабла на основание чл.128, ал.1 от ЗУТ, обявява на заинтерeсуваните лица, че е изработен за ПУП – ПП /парцеларен план/ за линейна инфраструктура – трасе на външен  водопровод обслужващ поземлен имот 24102.201.2,  по КК на с.Дуранкулак,община Шабла с възложител „СИДОМ”ООД.
В едномесечен срок от обявлението на основание чл.128, ал.5 от ЗУТ заинтересуваните лица могат да направят писменни възражения,  предложения и искания по проекта за подробен устройствен план до общинска администрация гр.Шабла /Техническа служба/- стая 105.

9 Май – Ден за преклонение и почит!

С поднасяне на венци и цветя пред паметните плочи в Общината, шабленци отбелязаха 73 години от паметната дата 9 май 1945 година.
В Деня на победата над хитлеристка Германия, който от тринадесет години в България се отбелязва и като Ден на Европа, бяха положени венци и цветя пред паметната плоча на загиналите ни съграждани през Войната на площада пред читалището. Венци и цветя се поднесоха и пред паметника на загиналите съветски летци край нос Шабла.
Своята признателност изразиха кметът на община Шабла г-н Мариян Жечев, председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, членовете на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, кметства, читалища, земеделски кооперации, СУ „Асен Златаров“, ДГ „Дора Габе“, ЦДЯ „Радост“, Център за социална рехабилитация и интеграция, предприятия и политически партии на територията на Общината, граждани.
Гости на събитието бяха студенти и преподаватели от Московския държавен университет, които с присъствието си отдадоха своята почит и преклонение пред подвига на героите.
След поднасянето на венци и цветя на паметника бяха засадени калии от българска и руска страна. Делегацията от Русия получи пакетче пръст, напоена с кръвта на загиналите съветски летци.
По-рано проф. Йон Писларий – преподавател от Московския университет благодари на българите за приятелското отношение към неговия народ.