На Богоявление в община Шабла

Мирослав Петров, Георги Петров и Дамян Христов ще бъдат най-здрави и честити през 2021 година.

В условия на извънредна епидемична обстановка и слънчев януарски ден, в община Шабла се състоя традицонното ритуално хвърляне на кръста за Йордановден.

Деветнадесетгодишния, Мирослав Харчев от Дуранкулак извади кръст от морските води в къмпинг „Космос“, Седмина бяха смелчаците, които изпълниха ритуала на Богоявление. Сред тях беше и кметът Веселин Йорданов, който за поредна година се хвърля за кръста. Празничният водосвет бе отслужен от отец Атанас.

След като извади кръста Петров го предаде на всеки от останалите участници, за да могат всички да се докоснат до „спасената“ реликва. Той пожела здраве и щастие на участниците и гостите на събитието.

Осем бяха желаещите да извадят богоявленския кръст на къмпинг „Добруджа“ в Шабла. Най-младият, Тони Иванов беше на 16 години и идваше от Испания. Най-възрастният участник в ритуала –  64-годишният Николай Стоянов от Шабла.

Най-бърз се оказа 18 годишният Георги Петров от Шабла, който участва за трети път. По рано през деня, отец Павел отслужи Велик водосвет в храм „Св.Харалампий“ –Шабла.

В село Крапец желаещите да извадят кръста бяха шестима. Единственият представител на селото беше 42 годишният Христо Желязков.

Във водата най-смел се оказа 16-годишния Дамян Христов от Добрич. Посвети победата си на всички българи.

Дамян каза, че на шега е решил да участва, след като е получил подкрепа от семейството и приятелите си. Тръгнал за Крапец с нагласата, че ще спечели.

Всички извадили кръста получиха икона и парична награда от кмета на община Шабла, Мариян Жечев.

Празничния водосвет и освещаването на знамената в армията, във военното поделение в Шабла също бяха отменени.

Областният управител, Красимир Кирилов, заедно със своите заместници бяха гости на Община Шабла за ритуалите на Богоявление в Шабла и Крапец.

По инициатива на Областния съвет на БЧК – Добрич, по време на ритуала по изваждане на Светия кръст от студените морски води край Шабла, беше осигурен спасителен и медицински екип, който следеше за безопасността и опазване здравето на участниците.

Съобщение за изменение на ПУП-ПР в кв. 16 по РП на с. Езерец

Общинска администрация гр.Шабла съобщава на заинтересованите лица за изработено изменение на ПУП-ПР /Подробен устройствен план -план   регулация в обхват УПИ I, от квартал 16 и ПУП-ПЗ /план за застроявяне/  за новообразуваните имоти УПИ I-501, УПИ IV-502 и УПИ V-400,  кв.16 по регулационния план  на с.Езерец, община Шабла

В  четиринадесет дневен срок от съобщението заинтересованите лица могат да направят писмени възражения, предложения и искания по проекта до общинска администрация гр.Шабла, стая 105, ет.1

4.01.2020г.

Съобщение на Общинска администрация град Шабла по повод Йордановден

Традиционното ритуално хвърляне на кръста за Йордановден ще се проведе на  6 януари:

  • на плажа на к-г „Космос“ в Дуранкулак от 10:00 ч.
  • на Централния плаж на Шабла от 10:30 ч.
  • на лодкостоянката в Крапец от 11:00 ч.

Ръководството на община Шабла призовава гражданите към спазване на всички противоепидимични мерки, свързани с разпространението на COVID-19!

Поздравление от Мариян Жечев, кмет на община Шабла по повод Коледа и Нова Година

Уважаеми съграждани,

Броени дни ни делят от Коледа и Нова година – празници, за които с надежда и вяра отваряме сърцата и домовете си. Време, когато си припомняме за споделяното, за даряването без да очакваме нещо в замяна, за прошката, за любовта, за силата на вярата. И време, в което надпреварата на ежедневието отстъпва на моментите на равносметка, на излъчването на топлина към хората и събитията, гледайки ги с добри очи.
Различни ще са тези празници, подложили човечеството на изпитания в условията на необичайна и трудна епидемична обстановка. Изпитания за здравето и духа на всеки един от нас с наложените ограничения и мерки, за да се запази безценното – човешкия живот.
Нека ги посрещнем с куража, че имаме сили и увереност да вървим по житейския път напред въпреки предизвикателствата. Извор на вярата ни да бъде родовата памет – нека се вгледаме в живота и историята на нашите фамилии! Мисля, че така ще задействаме енергията, благодарение на която ще се съхраним.
Рождество Христово е послание за съзиданието на добрите дела, на надеждата. Нека кажем най-топлите думи на близките си хора, да им благодарим за разбирането и сигурността, за търпението и грижите.
Новата 2021 година да влезе в домовете ни с повече оптимизъм, лично и семейно щастие, благоденствие, мир и любов.
Да си пожелаем преди всичко здраве – за нас и близките ни! Топлина и уют в дома, щастливи деца!
Нека да даряваме обич и подкрепа!
Да следваме мечтите си и да ги претворяваме в реалност!
Да побеждаваме с вяра предизвикателствата, а делата ни да бъдат благословени!
Надежда и вдъхновение, мир и разбирателство през всички дни от Новата 2021 година!
Честита Коледа!
Здрава, плодородна, щастлива 2021 година!
МАРИЯН ЖЕЧЕВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ШАБЛА