Асфалтирахме основни улични артерии в Шабла за 500 хил. лв.

Догодина ще бъдат ремонтирани и други улици в града, този път с 1,5 милиона
През изминалата седмица приключи асфалтирането на някои от най-важните за движението в Шабла отсечки от улици в града ни. Асфалтирани бяха: ул. „Добруджа“ – от началото на улицата до кръстовището с ул. „Възраждане“ и ул. „Кубрат“; ул. „2-ри юни“ – от пресечката с ул. „Струма“ до пресечката с ул. „Поморие“; ул. „Изгрев“ – от пресечката с ул. „Комсомолска“ до пресечката с ул. „Кубрат“. Извършени бяха и „зачиствания“ към всички пресечени улици и междублокови пространства. Част от поръчката беше и изпълненото чакълиране на ул. „2-ра“ в с. Езерец. На ул. „Комсомолска“, към СУ „Асен Златаров“ бе направена и повдигната пешеходна пътека.
Самата поръчка е на стойност над 550 000 лв. с ДДС и независимия строителен надзор. От тях 500 000 лв. са целево финансиране от Централния бюджет (с ПМС от декември 2017-та година), а 51 240 лв. – от бюджета на община Шабла. Изпълнител на поръчката е „Пътно строителство“ АД – Добрич.
Избраните участъци за ремонт, с оглед на усвоените и налични финансови средства, бяха избрани както заради лошото състояние на настилката на изброените улици, така и за облекчаване на интензивния трафик (най-вече на тежкотоварни автомобили) по улиците „Равно поле“ и „Нефтяник“.
От кмета на община Шабла Мариян Жечев, научихме, че в процес на одобряване е и проект по Програмата за развитие на селските райони на стойност около 1,5 млн. лева. По него ще бъдат основно рехабилитирани улиците „Комсомолска“, „Марица“, „Нов живот“, „Беласица“ и „Заводска“ до кръстовището със „Струма“. Предвид тежките административни процедури по Програмата, се очаква ремонтът да започне след около година.

Започна новата учебна година „С наука към сполука“

На 17 септември, когато честваме големия християнски празник Вяра, Надежда, Любов, в училищата от община Шабла официално беше открита новата учебна 2018/2019 година.
Под звуците на Химна на Република България беше вдигнато знамето на нашата родина.
Специални гости на учениците и преподавателите от СУ „Асен Златаров“ Шабла бяха заместник-кметът на община Шабла Цветелин Йорданов, председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, секретарят на Общината Миглена Спирова, бившият директор на училището Йордан Михайлов.
Празникът започна с благословение за началото на учебната година, извършено от отец Павел Максимов. Своя музикален поздрав поднесоха и изпълнителите от вокална група „Веселите нотички“ с ръководител Силвия Вангелова.
По традиция първи отправи своите пожелания към учениците, директорът на училището Петранка Валентинова.
„Днес е истински празник, защото вашите гласове огласят доскоро опустелите класни стаи.“- каза Валентинова. Тя се обърна към най-малките ученици, първокласниците, които за първи път прекрачват училищния праг и към тези, които за последна година ще се обучават в шабленското училище-дванадесотокласниците. Приветства и учителите, пожела им сили и търпение, за да превърнат целите си в успех. Поздрави родителите, които заедно с педагозите ще бъдат опора и подкрепа на учениците.
„На добър час на всички! Откривам новата 2018/2019 година – завърши словото си Директорът.
От името на кмета на община Шабла Мариян Жечев беше прочетен поздравителен адрес. „Този ден е начало. За вас, скъпи първокласници, започва едно различно пътешествие от днес. Силно се надявам то да е интересно и вълнуващо. За вас, уважаеми ученици, които вече сте поели по този път, е следващото стъпало нагоре. Бъдете усърдни, съхранете любознателността си, защото така по-добре ще опознавате света около себе си.“, бяха част от словата на кмета.
„Вярвайте в доброто, във вашето бъдеще, бъдете щастливи и попътен вятър.“ – пожела д-р Стоева на възпитаниците на местното училище и съобщи, че през тази учебна година ще могат да сключват партньорски отношения с учениците от община Терешин и другите побратимени на Шабла общини.
Поздрав към 17-те първокласника отправиха второкласниците и предадоха ключа на знанието на най-малките ученици.
От името на родителите говори Татяна Пенчева. Нейните топли майчински думи бяха насочени към първолаците и техните учители.
Малките палавници ще бъдат обучавани от класния им ръководител Виолета Балева и Мариета Трайкова, която ще им помага при подготовката на уроците и домашните задачи.
Посрещнати с питка и мед, първокласниците преминаха през буквара на знанието и влязоха в класната си стая. Там г-жа Трайкова ги запозна с най-новите им приятели, Буквара, Математиката и останалите учебници, по които ще работят. Безброй обективи запечатаха вълнението на ученици, техните родители и близки, с пожеланието „чрез наука, към сполука.“
По традиция в ОУ „Свети Климент Охридски“, Дуранкулак, учебната година се откри с издигане на националния флаг, посрещане на училищното знаме, химна на училището и стихове за първия учебен ден. Първокласниците също рецитираха стихове, с които показаха, че са готови за ученици. Училището посрещна 5 първокласника. Поздрави отправиха родител на дете от училището, кметът на Дуранкулак, Веселин Димитров, зам. кметът на Общината, Цветелин Йорданов. Началник отдел ОКМДС в Общинска администрация, Таня Янакиева прочете поздравителния адрес на кмета на Общината. Директорът на училището, Маргарита Тодорова ливна менчето с вода и всички минаха през буквата А – първо учениците, после учителите, които са за първа година учители. После, в стаята на първи клас всеки първокласник си показваше буквичката на дъската, казваше си името, казваше и стихотворение и получаваше подарък от класния си ръководител г-жа Славова. В края, учениците бяха поздравени от директора Тодорова с подарък от училищното настоятелство, от родител, от кмета на селото. Децата получиха подарък и от зам. кмета на общината Цветелин Йорданов – книжки с приказки.

Празник на Плодородието Шабла 2018 – цветен и богат!

По-зрелищен и пищен от всякога досега бе петият празник на Плодородието в Шабла. Рогът на изобилието се беше изсипал ден след Кръстовден в градския парк. Щандовете се огъваха под тежестта на отгледаното, откъснато и уловено от жителите на община Шабла. Всички села от Общината, организации, фирми и частни производители с гордост бяха изложили своята продукция.
Гвоздеят на програмата бе кулинарното шоу „Кметът може И да готви“. Своеобразното „надготвяне“ бе между кмета на община Шабла, Мариян Жечев и градоначалника на побратимената ни полска община Терешин – Марек Олековски започна още от преди обед. И в приятелското „кръстосване на черпаците“, кметовете бяха на мястото на събитието преди всички.
„Бог е създал и стридите и ябълките. Не можем да подобрим тези рецепти, но сме длъжни да опитваме“, като че ли тази култова фраза от филма „Повелителят на кухнята“ беше вдъхновила кмета на община Шабла, Мариян Жечев, докато приготвяше, с помощта на заместника си Цветелин Йорданов и кмета на Дуранкулак, Веселин Димитров своята рибена чорба. Кулинарният шедьовър, приготвен за шабленци и гостите на града ни в 100 литровия казан, спокойно може да бъде наречен „Общинска рибена чорба“, защото беше букет от 18 вида риба, уловена във всички водни басейни на територията на нашата Община. Стриди в нея нямаше (само), но за сметка на това шепа миди допълваха богатата езерна и морска фауна в казана. Четирите рачешки щипки придаваха гурме вид на вкусното ястие. Разбира се не мина и без традиционната за това ястие чеснова люта подправка – шабленска саламурика. Тънкостите в рецептите на чорбата и саламуриката, като един истински шеф (в случая става дума за в кухнята), Жечев разбира се не разкри. На въпрос на местна телевизия за рецептата, кметът цитира старата шабленска – „Тайната на хубавата рибена чорба е, че става с риба“. А, че риба има, видяха всички от хладилната витрина, където тя бе изложена преди готвенето. Зоркото око на „Изгрев“, обаче забеляза, че тримата майстори прибавят в казана и хайвер – за сгъстяване, и за да придобие блюдото наситения жълт цвят – естествената застройка на всяка рибена чорба, дълбоко навлязла в сферата на изкуството (самият Мариян Жечев определи своята творба като „симфония“). За разлика от ревниво пазените си кулинарни тайни, шабленският градоначалник сподели пред нашия вестник, че рибата, от която е приготвил „Общинската рибена чорба“, е хваната изцяло с конвенционални методи – въдици, харпуни, хрилни мрежи. Той каза още, че общинското ръководство напълно подкрепя нашата рибарска общност и винаги е помагало и ще помага на хората, които упражняват рибарския занаят. Жечев още допълни, че Празникът на плодородието е точният момент да уважим подобаващо „плодородието“ както на морето, така и на езерата на територията на нашата Община.
Кметът на побратимената ни полска община Терешин, Марек Олековски достойно отговори на отправеното от колегата му Жечев кулинарно предизвикателство. Фактът, че в състава на полската делегация бе и майстор-готвачът, Ждислав Гошч, говори, че полските ни приятели смятаха да подходят към готвенето в шабленския парк повече от сериозно. Марек Олековски, самият той запален кулинар и любител на италианската кухня, заедно със своите колеги, приготви и почерпи хората с традиционни полски ястия – панирани свински котлети, специфична за полската кухня салата, зеленчукова супа и пироги с плънка от кайма. За да бъдат гозбите им максимално автентични, гостите ни от Терешин си носеха някои от продуктите от Полша!
На петия шабленски Празник на плодородието, кметът на община Шабла, Мариян Жечев безспорно „открадна заглавията“ от готвача на Републиката, Ути Бъчваров. Но и българският Джейми Оливър отново бе на познатата си висота. На превърналия се в своеобразна кулинарна надпревара Празник, Ути сготви и нахрани всички в парка със своя свински кебап. Кулинарното изпълнение на Бъчваров бе обявено в програмата като кебап, но няма да е грешка да го определим и като гювеч. Шейсетте килограма свинско месо в огромния тиган, бяха допълнени от картофи, домати, пипер, патладжан, тиквички, целина, лук, моркови, бамя, зелен фасул, зелен грах, люти чушки и магданоз – част от богатата палитра от плодовете на родния ни край. Така сготвеното от Ути стана поредният символ на плодородието на община Шабла, на това, за което сме се събрали в градския парк!
Програмата на сцената започна с изпълнението на Градския духов оркестър с ръководител Панко Добрев. Отец Павел Максимов при храм „Св.свщмчк Харалампий“ Шабла извърши благословение за присъстващите земеделски стопани и гости на празника. Малките възпитаници на ДГ „Дора Габе“ представиха своята музикално-поетична композиция „Зеленчуци, който не яде…“
Докато течеше фолклорната програма с участието на певчески групи и танцови състави от нашата община, общините Добричка и Генерал Тошево, жури с председател Ути Бъчваров и членове Димитрина Катранджиева – дългогодишен деятел в читалищното дело и собственик на комплекс „Яница“ село Крапец, Марек Яворски – заместник-кмет на община Терешин и Стоян Господинов – гл.художествен ръководител на ансамбъл „Добруджа“ град Добрич, оценяваше богато отрупаните и красиво подредени щандове.
Преди Ути Бъчваров да обяви и награди победителите в отделните категории, Общински хор на пенсионерите от град Балчик поднесе своя музикален поздрав –
„О Добруджански край“.
Седемдесеткилограмовата тиква на Петър Петров от село Ваклино беше отличена в категорията „най-едри плодове и зеленчуци“. Най-дългите тиквички са отгледани в село Горун, а най-големият чесън е произведен от Пенка Тодорова от ЦДЯ „Радост“ Шабла. Кметът на село Дуранкулак, Веселин Димитров показа и доказа че му се отдава както кулинарията, така и земеделието. Той беше отличен за отгледан най-едър патладжан. Атрактивните дълги шушулки боб, които журито награди са отгледани в село Могилище, от зеленчукопроизводители дошли специално за нашия празник. За своята тиква цигулка беше награден земеделец от село Тюленово. Най-едрите дюли и цвекло са дело на стопаните от село Пролез.
Кметство село Ваклино беше отличено в категория „най-вкусни местни национални ястия“. „Най-вкусния обреден хляб“ беше дело на новооткритата фурна в село Дуранкулак. Наградата за най-вкусни тестени изделия отиде в село Смин. Млекопроизводителна ферма „Овчарови“ от Шабла беше отличена в категория „семеен бизнес“.
Пчеларската фирма „Д-р Йорданови“ получи награда за най-добър местен производител. Специалната награда на Димитрина Катранджиева отиде при кметство село Горичане. Като най-нестандартен щанд, на който се предлагагат нетипични ястия беше определен този на село Крапец.
Двете големи награди за най-богат и за най-добре аранжиран щанд отидоха съответно при село Тюленово и общинска администрация Шабла.
Общинското ръководство благодари на всички без които този празник нямаше да го има – дарителите: на Красимир Стефанов от Шабла и на Белгин Риза от село Граничар осигурили агнета за курбана. На ИАРА за дарената риба, за рибния курбан. На „МИЙТ“ ООД село Дропла с управител Димитър Калчев, предоставил свинско месо за приготвянето на кебапа на Ути за празника. Зеленчуците за кебапа са закупени със средства на докторите Росица и Йордан Йорданови.
Специални гости на петото издание на Празника на плодородието, Шабла 2018 година бяха оркестър „Канарите“ с ръководител Атанас Стоев. Изпълненията на познатите и обичани фолклорни песни събраха малки и големи на кръшни хора.

 

Шабла посрещна гости от община Терешин, Полша

Днес в Шабла пристигна делегация, водена от Марек Олековски – кмет на община Терешин, Полша.
По покана на община Шабла, гостите ще присъстват на Празника на плодородието, който ще отбележим утре, 15 септември. Част от празничната програма включва кулинарно шоу  между кмета на Терешин Марек Олековски и колегата му от Шабла Мариян Жечев.
По стар български обичай, с хляб и сол, гостите бяха посрещнати в Зеления образователен център (ЗОЦ). Те бяха приветствани от председателя на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева. От името на учениците от Учебно-тренировъчната фирма „Китна шевица“ към СУ „Асен Златаров“ и техния преподавател Йорданка Атанасова, Стоева благодари за топлото посрещане и гостоприемството, за организираната програма на нашите ученици, които посетиха Полската община през месец юли, тази година. По същото време, учиници от Терешин бяха на посещение в Шабла.
Кметът Олековски получи икона за светлия празник, който се отбелязва днес, Кръстовден, кошница с плодове-символ на плодородието и ръчно-изработени сувенири, дело на „Китна шевица“.
Домакини и гости се хванаха на хорото.
Ръководителят на ЗОЦ, д-р Даниела Тодорова разказа за историята на бившето Старо училище, за съхраняваното в експозиционните зали на центъра. Ценен експонат е дипломът на Димитър Анастасов за „най-добър земеделец “ връчен му през 1894 година в Брюксел. Всеки член на полската делегация получи брошура и книга за околностите на Шабла.
По късно през деня гостите бяха посрещнати от кмета на община Шабла Мариян Жечев. На срещата присъстваха още д-р Йорданка Стоева, заместник- кметът Цветелин Йорданов, общинските съветници Теодора Асенова и Елеонора Василева, секретарят на община Шабла Миглена Спирова, директорите на училището и детската градина в града ни, Петранка Валентинова и Ана Христова.
Кметът Жечев представи Общината като продължение на разказаното в ЗОЦ. По време на срещата домакини и гости си разменяха ценна информация и възможности за сътрудничество в областта на туризма, културата и други сфери.
В края на срещата всички застанаха зад идеята, че присъстващите днес трябва да обединят двата народа.

 

Започна седмицата на пожарната безопасност в Шабла

Традиционната Седмица на пожарната безопасност започна от 10-ти и ще продължи до 16-ти септември. Тя има за цел популяризиране на професията на пожарникарите и спасителите, провеждане на информационно-разяснителни мероприятия сред обществеността, демонстрации на професионални умения и техника, работа с подрастващите, срещи с граждани и други.
На 10-ти септември, пред възпоменателната плоча на Тодор Енчев – загинал при изпълнение на служебния си дълг, бяха поставени венци и цветя от неговите колеги и близки.
За вторник беше предвидено празничното мероприятие с участието на деца от селата Дуранкулак, Ваклино и Крапец. То се проведе в двора на местната противопожарна служба.
В началото децата бяха приветствани от началника на РС ПБЗН гл.инспектор Стефан Петков, след което мл.инспектор Кристиана Енчева им разказа за пожарното дело в България. Последваха игри като намиране на опасни предмети, които могат да предизвикат пожари, „пожарникарски боулинг“, „сглоби пожарникар“. Научиха за видовете пожарогасители и различните пожари, които всеки от тях гаси. Безспорна атракция беше наблюдаването на „гасене на пожар“ с прахов пожарогасител. Всички малки посетители, а защо не и бъдещи пожарникари, имаха възможността да се качат в противопожарния автомобил и да го разгледат отвътре, да усетят тръпката от работата с пожарникарски шланг.
В небето полетяха балони в памет на загиналите при терористичния атентат на 11 септември 2001 година.
Предстои провеждане на занятие по учебна евакуация с деца от ДГ „Дора Габе“.
През цялата седмица са обявени дни на отворени врати. Има открити телефонни линии за консултации, мнения и препоръки.