Днес, 21 декември 2017 г., се проведе заключителната информационна среща по проект „Социална подкрепа за независим живот в община Шабла”. В срещата участваха Кметът на общината – г-н Мариян Жечев, кметове и кметски наместници по населени места, лични асистенти и домашни помощници, предоставящи социални услуги по проекта, Директорите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция – г-жа Дарина Йорданова и на Домашен социален патронаж – г-жа Севдалина Илиева, граждани.
По време на срещата г-жа Миглена Спирова – Ръководител на проекта, представи резултатите от неговото изпълнение. Отчетено беше, че всички заложени дейности са успешно реализирани. За целия период на изпълнение са приети и обработени общо 140 заявления от кандидати за ползване на социални услуги и 103 заявления от кандидати за предоставяне на такива. Общо 87 са потребителите, получили социални грижи, като на 55 от тях е предоставяна услугата „Личен асистент”, а на 32-ма – услугата „Домашен помощник”. Проектът е осигурил заетост на 68 лица, предоставяли услуги в социалната сфера. Постигната е общата цел, а именно – подобряване качеството на живот и на достъпа на услуги до социално включване в отговор на комплексните потребности, включително и здравни, на хора с увреждания и хора над 65 години в невъзможност за самообслужване. Предоставянето на услугите по проекта е реализирано чрез създаденото Звено за услуги в домашна среда към Домашен социален патронаж. Проектът е с период на изпълнение 01.12.2015 – 31.12.2017 г. След този срок осигуряването на социални услуги за нуждаещите се ще става с финансиране от държавния бюджет.
В края на срещата г-жа Спирова благодари за оказаното съдействие, при изпълнение на заложените в проекта дейности, на кмета на община Шабла, кметове и кметски наместници по населени места, служители в общинска администрация, Домашен социален патронаж, Център за социална рехабилитация и интеграция, Център за обществена подкрепа, Дирекция «Социално подпомагане» и Дирекция «Бюро по труда», лични лекари на потребителите, както и на участниците в проекта и техните близки, за проявената съпричастност и засвидетелствано доверие.
Всички присъстващи получиха брошури с информация за резултатите от изпълнението на проекта.
Проект „Социална подкрепа за независим живот в община Шабла” е финансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален Фонд и Република България, Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020 г.”, Приоритетна ос 2: „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване”, Схема BG05M9OP001-2.002 „Независим живот”, договор № BG05M9OP001-2.002-0205-C01/ 01.12.2015 г. Общо 499 564 лева с ДДС е осигурената безвъзмездна финансова помощ за реализиране на дейностите, заложени в проекта, в целия период на изпълнението му.

Брошура