Община Шабла съобщава, че на 25 и 26 Октомври в седалището на град Хършова в Тържествената зала ще се проведе съвместен обществен дебат на изследването и плана с мерки за борба с физическото бездействие, организиран в рамките на семинара, наречен ЕФЕКТИВНО СЪТРУДНИЧЕСТВО ЗА ЗДРАВЕ / AN EFFECTIVE COOPERATION FOR HEALTH/, във връзка с проект „Безгранично здраве чрез спорт и сътрудничество – обединени в битката срещу заболяванията“, Код 16.5.2.063 – ROBG-139″, финансиран от Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 г..
Съвместният план за действие беше разработен след задълбочено проучване на причините за физическото бездействие сред населението, както и отрицателното въздействие върху здравето на жителите. Проучването включва подробности относно болестите, които могат да бъдат  предотвратени и/или подобрени заболяванията чрез физически дейности от всякакъв вид и ползите от ежедневното физическо натоварване (спорт, физически дейности за възстановяване и т.н.) за поддържане на оптимален здравен статус; икономически и социални предимства; ролята и потенциала на спорта в социалния живот на индивида (интеграция и социално включване, личностно развитие и т.н.).
Семинарът включва интерактивни дейности за обсъждане на предложените мерки за ефективна борба с физическото бездействие. Всички забележки и мнения, получени от участниците по време на семинара, ще бъдат записани и ще бъдат направени заключения относно прегледа на плана с мерките.
По отношение на общественото здраве проектът разглежда тази област от две гледни точки:
1. Като цяло, всички дейности водят до предотвратяване и / или подобряване на болестта и до укрепване на здравето;
2. По-специално, проучването и планът с мерките ще бъдат съобщени и популяризирани сред болничните звена, кабинетите за семейна медицина, професионалното здравеопазване и др., като с тези участници ще се сключат споразумения за препоръчване / предписване на физически дейности като лечебни и превантивни методи на заболяванията.
Проектът предлага нови подходи чрез конкретни действия, които да предоставят на румънско-българските общности съоръжения за практикуване на физически упражнения, за да се предотвратят болестите и да се поддържа оптимално здравословно състояние през целия живот.
Приканваме всички граждани на община Шабла и медиите да участват в съвместния обществен дебат, организиран в рамките на сесията през октомври, за да представят своите наблюдения и предложения относно Проучването и Плана с мерки за борба с физическото обездвижване.

Проучване и план с мерки