Обръщение на кмета на община Шабла, Мариян Жечев по повод Великден

УВАЖАЕМИ  СЪГРАЖДАНИ,

Възкресение Христово е един от големите празници в християнската общност. Празник, който връща вярата в доброто, в чудото, в човека, в духовните ценности.

Тази година той ще е по-различен. Ще го посрещнем в условията на усложняваща се епидемична обстановка, белязана от мерки и ограничения с цел запазване живота и здравето на хората. Трудно е… Необичайно е…

Но нека се обърнем към посланието на празника, свързано със силата и тържеството на живота, духа и вярата. Да погледнем назад и си припомним, че през подобни изпитания са минавали и други поколения преди нас. Така, преосмисляйки случващото се, да проявим мъдрост. С любов и щедрост да изпълним сърцата си, от което ще съберем сили.

В очакване на Христовото Възкресение Ви пожелавам да не губите надеждата, искрата и вярата, които ни правят по-човечни, по-състрадателни и по-добри. Нека се уповаваме на семействата си, на близките си! Да отворим душите си за разбирателство и милосърдие!

Убеден съм, че заедно ще се справим с изпитанията, като съхраним себе си, нашия дом, народа си!

Бъдете здрави! Запазете добрите чувства и мисли!

Честит празник!

С уважение,

МАРИЯН ЖЕЧЕВ

КМЕТ НА ОБЩИНА ШАБЛА

 

Шабленският „Елпром ЕМЗ“ вече произвежда предпазни шлемове

След началото на извънредното положение, въведено заради разпространението на COVID-19, шабленският „Елпром ЕМЗ“ бързо се ориентира в създалата се обстановка и появилите се нови потребности на пазара, и конвертира  част от производството си в направата на защитни предпазни шлемове. Маската за многократна употреба носи търговската марка „Emz 2020“ и е с размер 35х30 см. Защитният шлем предпазва лицето на ползващия го от пръски и капки при директни въздействия на течности, също така предпазва от механичен удар от различни видове твърди летящи частици. Шлемът покрива и предпазва напълно очите, носа и устата на потребителя и е устойчив на удар, атмосферни условия и химикали. Предпазната маска се изработва от АРЕТ  фолио, напълно прозрачна е, лесно се почиства, измива и дезинфекцира.

Управителят на „Елпром ЕМЗ“ ООД, инж. Димитър Арнаудов сподели, че в момента в завода се произвеждат по 500 защитни шлема на ден, до момента на пазара са реализирани 2500 бр., а на склад разполагат с материали за производството на 14 000. Според инж. Арнаудов, при търсене не е проблем да се заредят още материали и да се произведат неограничен брой защитни предпазни шлемове. До момента, „Emz 2020“ са доставени на общините в Шабла, Добрич, Варна, Тервел, на болнични заведения, както и на над 20 производствени фирми, банки и сервизи. При поръчка, защитни шлемове се доставят и на частни клиенти. Осъществен е контакт с Министерство на здравеопазването, както и с Военномедицинска академия София, и военните болници във Варна, Пловдив, Сливен и Плевен.

След контакт с Министерството на икономиката, „Елпром ЕМЗ“ е включен в сайта на ЕК с информация за фирми, които предлагат лични предпазни средства – https://euratex.eu/covid-19/.

“Елпром ЕМЗ “ ООД град Шабла  е фирма   специализирана  в  производство на  токови измервателни маслени и сухи трансформатори.

От 2017 г., заводът произвежда и зарядни  станции за  електромобили.

На 73-тия Международен  технически  панаир през същата година,  продуктовата  гама  зарядни  станции на шабленския завод, бе  отличена със  златен медал.

Поздравителен адрес от кмета на община Шабла до здравните работници по повод Световния ден на здравето – 7 април

Уважаеми лекари и медицински специалисти,

Приемете моите искрени и най-сърдечни поздравления по повод Световния ден на здравето и професионален празник на здравния работник – 7 април.

Това е денят, в който изразяваме към Вас нашата признателност за Вашия професионализъм, отговорност и хуманност. Това е денят, в който Ви казваме – благодаря от цялото си сърце!

Днес, в условия на извънредна ситуация, при разрастваща се пандемия и неизвестност за утрешния ден, Вие отново сте на първа линия в битката за нашия живот. Днес Вие сте изправени пред още по-голяма отговорност. Зная колко усилия, умения и висока отговорност изисква това. Осъзнавам също, че решенията в тази трудна ситуация, за всички ни и за здравната система като цяло, са свързани с много напрежение и усилия. Но вярвам, че да си част от тази система не е просто избор.

Убеден съм, че е призвание, за което се изисква голямо сърце и много любов към хората, за да излекуваш болката им и да им вдъхнеш надежда и увереност да продължат да живеят.

Желая на Вас и семействата Ви здраве, вяра и оптимизъм.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

С уважение,

Мариян Жечев

Кмет на община Шабла

 

 

Препоръки и задължения на търговците по време на работа с цел максимална защита здравето на хората

Във връзка със Заповед № РД – 04 – 124 от 13.03.2020г. на Министъра на здравеопазването, получени указания на МЗ и с цел осигуряване на максимална защита здравето на гражданите, Ви информираме за следното:

Търговските обекти (в т. ч. хранителни магазини, аптеки и дрогерии) трябва да създадат организация, така че в обектите да не се допуска струпване на много хора. На местата където се очаква да се съберат по – голям брой от хора, да се поставят табели, указващи да се спазва дистанция както между гражданите, така и между служителите на обекта на разстояние минимум 1.5 – 2.0 м. вкл. и пред търгоските обекти.

В интервала от 8.30 часа до 10.30 часа пазаруват само лица над 60 годишна възраст. Не се забранява достъпа на лица над 60 годишна възраст на територията на търговските обекти в интервала след 10.30 часа.

Външното пространство извън обектите следва да се уразмери – с указателни табели за спазване дистанция от най – малко 1.5 – 2.0 м. между чакащите клиенти пред магазините.

Обетите за търговия с храни трябва да осигурят следните изисквания:
Да се учести периода на провеждана дезинфекция на търговските площи, колички и кошници за пазаруане и други контактни повърхности, като се извършва най – малко 3 пъти дневно. Необходимо е, при възможност да се използват препарати, които не изискват последваща обработка на повърхностите (напр. отмиване).
Храните които се предлагат в неопакован вид или в насипно състояние следва задължително да бъдат съхранявани по начин, който възпрепядства прекия досег на клиентас тях ( предпазна бариера – стъклена, плексигласова и т. н. ) или да са индивидуално предварително пакетирани.
Служителите, съгласно добрите практики работят с предпазни средства.
Алтернативен вариант е опаковане, което може да се извърши пред клиента, като тази дейност се извършва от служителите, използващи предпазни средства, съгласно добрите хигиенни практики. Това може да бъде прилагано за храни, които не подлежат на последваща обработка при строго спазване на хигиенните норми.
За предлаганите плодове и зеленчуци на видно място да се поставя информация за гражданите, че същите преди каквото и да е използване трябва задължително  да бъдат добре измити, като при възможност от бизнес – оператора е добре да бъдат осигурени найлонови ръкавици, пликове, торбички и др. подобни с оглед намаляване на риска от контаминиране на продуктите.
В случай когато не може да бъде избегнат контакт с клинта следва да бъдат предвидени мерки от страна на работодателите, с цел спазване на личната хигиена.
Обръщаме внимание, че всички производители и търговци на храни следва да спазват стриктно въведените:
•    Добри практики за производство и търговия схрани и системата за анализ на опасностите и критичните контролни точки или внедрените процедури в съответствие с нейните ПРИНЦИПИ, в случаите при които цялостно внедряване на системата е неприложимо
•     Система за управление на безопасност на храните
Трябва да бъде създадена и организация за стриктен контрол по отношение спазване на въведените процедури за почистване и дезинфекция на помещения и оборудване, поддържане на лична хигиена и здравословно състояние на персонала, съгласно еврепейското и национално законодателство.
Бизнес – операторите, предлагащи доставка на храна на адрес, като самостоятелна дейност или като част от дейността на операторите на храни ( в т. ч . общински социален патронаж и детски кухни, подготвящи храна за домашна консумация за деца от 0 до 3 год. възраст) следва да бъде организирана, така че да не се допуска контакт, при спазване на изискванията за засилени противоепидемични мерки, за което персоналът следва да бъде инструктиран.
Препоръчително е доставчиците да са снабдени с предпазни средства (маски и ръкавици), както и подходящи средства за дезинфекция на ръце.
Бизнес операторите, предлагащи храни, следва да осигурят на работещите лица подходящо облекло (не е необходимо специално защитно облекло) и предпазни средсва( маски и ръкавици) в определените от тях рискови зони. Ползването им следва да бъде изискано само, когато служителя влиза в пряк контакт или се очаква дадена дейност да изисква пряк контакт с клиента, външни на организацията лица (напр. доставчици и др.) както и при боравенето с непредварително опаковани храни, предмети или парични средства.
Добра практика е обособяването на самостоятелни дейности за отделни групи от персонала с единтични трудови задачи, като разделяне по време на идването на работа, дейности по преобличане, ползване на почивки, хранене и спазване на предварително разписани маршрути. Изпълняването на едни и същи дейности в рамките на работния ден от ограничен брой хора, ще ограничи и броя на лицата, които ще трябва да бъдат карантирани, в случай на установено заболяване.
На интернет страницата на Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести, Националния център по обществено здраве и анализи, са публикувани информационни материали вкл. и илюстровани такива, които биха могли да адаптирани и поставени на видно място в хранителните магазини с цел по – добра информираност на клиентите, вклюцваща и информация за личната отговорност на всеки.
На интернет страницата на инспекцията – www.rzi.org раздел Промоция и профилактика, са публикувани временни насоки за дезинфекция в обекти различни от лечебни заведения, както и друга полезна информация, които могат да бъдат ползвани от всички бизнес оператори и работодатели.
На интернет страницата на Центъра за оценка на риска по хранителната верига също има публикувани редица информационни материали вкл. и такива свързани „Устойчивост на коронавирусите върху контактни повърхности и тяхното унищожаване чрез биоцидни препарати”
Във връзка с гореизложеното Ви напомнаме че:
По отношение спазването на добри практики за производство и и търговия с храни и лечната хигиена на работещите в местата, където се предлагат храни контрол следва да бъде осъщестяван от съответния бизнес оператор.
За всички други търговски обекти контрола е в задълженияна на рабодателя.

Министерство на здравеопадването
Регионална здравна инспекция – Добрич

Стрелби в района на Шабла

Уведомяваме Ви, че на 31.03.2020 г. /вторник/ от 8.30 часа до 15.30 часа ще се проведат стрелби в района на Зенитен полигон – град Шабла. Забранява се влизането и движението на плавателни съдове северно от естакадата и южно от къмпинг „Добруджа”.