ОУ „Св. Климент Охридски“ сключи Административен договор за БФП № BG-RRP-1.015-0363-C01 от 25.09.2024г., за изпълнение на проект BG-RRP-1.015-0363 „Изграждане на училищен STEM център по природни науки и зелени технологии в основно училище „Св. Климент Охридски“ – с. Дуранкулак, който се осъществява по Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), Стълб „Иновативна България“, Компонент 1 „Образование и умения“, Инвестиция 1 (C1.I1) „Центрове за НТИМ и иновации в образованието“, по процедура чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиции BG-RRP-1.015 „Училищна STEM среда“.
Проектът предвижда кабинетът по физика да бъде трансформиран в училищен STEM център, изграден в направления „Природни науки“ и „Зелени технологии и устойчиво развитие“. Преди това ще бъдат извършени строително-монтажни работи с цел преобразуване на съществуващия учебен кабинет в нова архитектурна образователна среда. Занятията ще бъдат интегрирани, интердисциплинарни и проектно-базирани, като ще включват следните учебни предмети: „Родинознание“, „Човекът и природата“, „Физика и астрономия“, „Математика“ и „Компютърно моделиране и информационни технологии“. Училищният мейкърспейс (творческа работилница) ще бъде аранжиран и пригоден по начин, който да предлага едно цялостно образователно преживяване. Ще бъде организиран така, че да поощрява работата в екип – с възможност за конфигуриране на мебели и учебни материали в зависимост от режима на учене.Закупеното оборудване за STEM и ВОСКС ще бъде в комплект със съответния софтуер за функционирането му.
Срокът за реализация на проекта е 35 месеца от подписване на договора за БФП, а одобрената стойност е в размер на 52 601,81 лв. с ДДС, представляващи 100% безвъзмездна финансова помощ.