Проект „Innovative joint learning for environmental-friendly behaviour of communities in the Black Sea Basin“ / Съвместно иновативно обучение за природосъобразно поведение на общностите в Черноморския басейн/, финансиран по Договор  № MDLPA 125133/18.06.2024 г., Приоритетна ос 2 „Чист и зелен регион“, Специфична цел: RSO2.7: Засилване на защитата и опазването на природата, биоразнообразието и зелената инфраструктура, включително в градските райони и намаляване на всички форми на замърсяване, по Програма Интеррег NEXT „Черноморски басейн“ 2021-2027.
Проектът има за цел да подобри природосъобразното поведение на гражданите, да култивира екологично съзнание и съответните действия сред гражданите чрез съвместни решения за укрепване на капацитета на местните администрации и действия на различни образователни нива с цел повишаване на осведомеността и намаляване на замърсяването в регионите на Черноморския басейн.
Основните дейности на проекта включват:
Дейност 1.1 Проектиране и изграждане на мрежа от Информационни Центрове за Околната среда (EIC), свързани чрез уеб портал и оборудвани за действия за опазване на околната среда и намаляване на замърсяването в Черноморския басейн.
Дейност 1.2 Организиране на измервания на параметрите за качеството на водата и въздуха за последващи действия за повишаване на осведомеността.
Дейност 1.3 Предоставяне и пилотиране на иновативна методология за оценка на качеството на въздуха и водата след анализ на събраните данни.
Дейност 1.4 Разработване на промоционални и иновативни материали за повишаване на информираността на целевите групи.
Дейност 1.5 Неформално обучение на множество образователни нива.
Дейност 1.6 Демонстрационни и разяснителни кампании за промяна на поведението на гражданите в регионите от Черноморския басейн.
Дейност 1.7 Създаване на механизъм за сътрудничество между властите за генериране на инициативи и разпоредби за по-добре защитена околна среда и намалено замърсяване.
Очаквани резултати от проекта са:
•    Методология за повишаване на капацитета на специалисти в областта на околната среда за прогнозиране и реагиране – ще бъдат разработени съвместно от партньорите по проекта, за да бъдат възприети от консултативните съвети на местните/регионалните власти, когато те генерират местни инициативи за намаляване на замърсяването. Методологията ще се основава на анализа на измерванията на качеството на въздуха и водата, извършени от консорциума, за да се допълнят наличните официални данни, като се използва експертният опит на партньорите, знанията и извлечените поуки, както и оборудването, закупено в рамките на предишни проекти, съфинансирани от ЕС (фондове Interreg), изпълнявани от партньорите по проекта.
•    Мрежа от центрове (ElCs) за интелигентно екологично образование – ще бъде създаден като решение на проблема с липсата на цифрова платформа за неформално образование в регионите от Черноморския басейн. Нейната база данни не само ще предоставя достъп до цялата информация и материали, разработени в рамките на проекта, но и ще се използва за показване на данни в реално време, събрани от сензори, поставени на различни места в четирите участващи държави. По един такъв физически център ще бъде разположен във всяка партньорска организация въз основа на концепция, разработена в рамките на проекта GREEN DANUBE, изпълняван от двама от партньорите в настоящия консорциум, и адаптирана към реалните нужди в териториите.
•    Насоки за преодоляване на различията между вземащите решения и общностите за подобряване на опазването на околната среда – Поредица от демонстрации и действия за повишаване на осведомеността ще бъдат разгърнати от всички партньори по проекта, като се използват иновативни (виртуална реалност) обучителни материали, както и персонализирана информация. материали, разработени съвместно, за да достигнат ефективно до различни нива на широката общественост (деца, младежи, възрастни), професионалисти и лица, вземащи решения в областта на околната среда.
Партньори по проекта:
– Mорски център за образование и обучение, Румъния – водещ партньор;
– Асоциация за изследване и развитие на Черноморското крайбрежие и р. Дунав (АЧД), България;
– Национална агенция по околна среда, Грузия;
– Университет Piri Reis, Турция;
– Община Шабла, България;
Проектът, съфинансиран от програмата Интеррег NEXT “Черноморски басейн” 2021-2027, е с общ бюджет от 823 980 евро, а общият размер на безвъзмездното финансиране е 741 582 евро. Общият размер на бюджета на Община Шабла е 148 661,04 евро. Съфинансирането от страна на община Шабла като партньор е в размер на 2% от общия й бюджет по проекта или 2 973,22 евро. Срокът на изпълнение на проекта е 26 месеца.