С поднасяне на венци и цветя пред паметните плочи в Общината, шабленци отбелязаха 73 години от паметната дата 9 май 1945 година.
В Деня на победата над хитлеристка Германия, който от тринадесет години в България се отбелязва и като Ден на Европа, бяха положени венци и цветя пред паметната плоча на загиналите ни съграждани през Войната на площада пред читалището. Венци и цветя се поднесоха и пред паметника на загиналите съветски летци край нос Шабла.
Своята признателност изразиха кметът на община Шабла г-н Мариян Жечев, председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, членовете на Общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, кметства, читалища, земеделски кооперации, СУ „Асен Златаров“, ДГ „Дора Габе“, ЦДЯ „Радост“, Център за социална рехабилитация и интеграция, предприятия и политически партии на територията на Общината, граждани.
Гости на събитието бяха студенти и преподаватели от Московския държавен университет, които с присъствието си отдадоха своята почит и преклонение пред подвига на героите.
След поднасянето на венци и цветя на паметника бяха засадени калии от българска и руска страна. Делегацията от Русия получи пакетче пръст, напоена с кръвта на загиналите съветски летци.
По-рано проф. Йон Писларий – преподавател от Московския университет благодари на българите за приятелското отношение към неговия народ.