Концертът започна с Химна на Република България и  изпълненията на Градския духов оркестър с диригент Панко Добрев.

Поетична композиция  „ България – моя любов и гордост“, посветена на Националния празник – 3 март изпълниха Виктория Минчева, Ивет Красимирова, Галя Анастасова, Денис Мирославов, Денислав Видолов, Христо Анастасов и Георги Стефанов, след което думате бе дадена на кмета на община Шабла, Мариян Жечев.

Той завърши словото си послучай празника така:“На Трети март, пред паметниците, ние осъзнаваме, че една от най-благородните черти на българския народ е благодарността и признателността към неговите освободители. За поколения българи идеалът на Санстефанска България е нашата истинска доктрина за национално обединение. Трети март е нашия български блян, който ни е водил и трябва да ни води към бъдещето. Той не е архаика, а идея, която напълно съответства на мисленето на всеки народ с достойнство. Затова днес на националния ни празник ние осъзнаваме своя дълг на почит към предците, но и своята отговорност за днешния ден и бъдещето на България.

Иначе напразни биха били  и  жертвите! Честит празник, почитаеми съграждани! На многая лета!“

Обичани от публиката, както на всеки концерт, танцуваха мажоретките при Общински детски комплекс, водени от Надя Иванова. Своя поздрав от сцената отправи и смесен хор „Патриот“ с ръководител Стойчо Захов.

В годините на робство, българските народни песни и танци са били живият извор на българския фолклор.

Фолклорна група „Добруджанка“, солистката на групата, Росица Кръстева и детска фолклорна група „Добруджанчета“  и при НЧ „Зора 1894“ Шабла, с ръководител Жана Рачева и корепетитор Галин Ганчев, изпълниха патриотични песни.

На сцената се представиха и самодейките от Фолклорна група „Кария“ при Пенсионерски клуб „Надежда“  Шабла с ръководител Марга Иванова.

В концерта се включиха и танцьорите от детски танцов състав „Бърборино“, както и младежки танцов състав „Българка“ при НЧ „Зора 1894“ Шабла, с ръководител Гергана Дафова.

С бурни аплодисменти и ставане на крака беше удостоено последното, съвместно изпълнение на детски танцов състав „Бърборино“ и младежки танцов състав „Българка“, които се раздадоха на сцената като самодейци и горди наследници на хилядите герои, дали живота си за свободата на България.