На 14 ноември 2019 година, НЧ „Зора 1894“ чества своя 125 годишен юбилей.
С „Хоро на мегдана“ се сложи началото на честванията, по повод основаването на местното читалище.
Георги Стефанов – секретар на читалището приветства присъстващите и разказа за основателите на НЧ “Зора 1894“.
Сред присъстващите бяха кметът на община Шабла, Мариян Жечев, самодейци, жители и гости на града.
Преди да започне програмата, бивши и настоящи читалищни дейци, ученици от СУ „Асен Златаров“ в града, граждани, поднесоха цветя на паметната плоча на първото читалище.
Празникът започна с изпъленията на добруджански хора, в които се включиха представителите на клубовете за народни танци в община Шабла.
На „Мегдана“ пред читалището, на Голямото хоро се хванаха и учениците от начална степен, водени от своите учители. Малките танцьори показаха завидни умения и обичта си към българските народни хора.

НЧ „Зора“ е основано на 14 ноември 1894 година в село Шабла, по инициатива на Петър Стойков, Димитър Вълканов, Тодор Димитров, Добри Панев, Илия Вълчев, Стоян Димитров, Спиро Петров, Димитър Петров, Никола Диков, Янаки Трайков, Марчо Колев и Кольо Марчев. За членове се записват общо 30 жители на селото. За пръв председател е избран Димитър Вълканов. Създаден е устав, според който читалището ще постигне целта си, чрез библиотека, сказки и театрални представления.
Още през първите години от създаването си, читалище „Зора“ се превръща в средище на оживен обществено-политически и културен живот.