Всяка година на 1 юни, представители на общинска администрация-Шабла, на обществени, образователни, политически и земеделски организации и сдружения в Шабла отдават почит с цветя и венци пред паметта на обикновения селянин, тръгнал на борба срещу социалната неправда. Паметните места: плочата в Шабла, паметникът на скърбящата майка на Грекова могила и този на въстаналия селянин в центъра на Дуранкулак събраха жители и гости общината.
Днес отбелязахме 118 години от паметните събития край Дуранкулак, когато селяните от региона се вдигат на бунт срещу десятъка. Десетки намират смъртта си на този ден, в пъти повече са ранените, но бунтът на добруджанеца оставя светъл спомен, пред който и днес свеждаме глава.
Пред паметната плоча в Шабла прозвучаха думите на Илия Белберски – член на сдружение „Шабла 1900“ който припомни историята и очерта измерението на събитията. Той съобщи и добра новина, а именно, че проектът за паметник е окончателно одобрен.
На Грекова могила бе извършена възпоменателна панихида от отец Атанас, а след това начало на поднасяне на венците сложиха учениците от ОУ „Св. Климент Охридски“.Те рецитираха в един глас „Аз съм българче“, положиха цветя на паметника и пуснаха в небето гълъби. Малко по-рано, на същото място те получиха ствидетелствата си за завършен клас от директора на училището, Маргарита Тодорова.
По време на възпоменателния митинг в центъра на Дуранкулак прозвуча рецитал на ученици от ОУ „Св.Кл.Охридски“ и хор „Патриот“ към Съюзана офицерите и сержантите от запаса и резерва с ръководител Сточо Захов. Към присъстващите се обърнаха кметът на община Шабла Мариян Жечев, кметът на селото Веселин Йорданов, Светослав Гочев – председател на областното настоятелство на БЗНС-Добрич, Тодор Моралийски – председател на ПП „Никола Петков“.
Всички те призоваха да не забравяме саможертвата на героите от 1900 година.