Народно Читалище „ Отец Паисий 1901“ с. Езерец подписа  Административен договор № BG14MFOP001-4.025-007-C01/10.03.2022 с Управляващия орган на Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на проект с наименование „Съхраняване на традиции, бит и култура чрез опазване, подобряване и развитие на морското културно и природно наследство в с. Езерец, община Шабла“. Проектът се осъществява по мярка 2.2.1 „Възстановяване и подобряване на природното наследство, културата и спорта на рибарската територия“ от Стратегия за ВОМР на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“ и е на обща стойност 49 906,04 лв., от които 46 859,11 лв. се осигуряват от ЕС чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство и държавния бюджет на РБ. Съ-финансирането от страна на Читалището е в размер на 3 046,93 лв.
Основната цел на проекта е в пълно съответствие с основната цел на мярката, а именно да се насърчи социалното благополучие, намаляването на бедността и икономическото развитие в територията на МИРГ Шабла-Каварна-Балчик, чрез инвестиции в подобряване средата на живот.
Проекта включва строително-монтажни работи за изграждане на второстепенна постройка на допълващо застрояване в имота на Читалището. Тя ще бъде подходящо оборудвана с възможност за провеждане на публични срещи, семинари, както и мероприятия, свързани с  популяризиране и съхранение на морското културно наследство и рибарството, специфично за региона и общината. Предвижда се да бъде закупено кухненско оборудване и обзавеждане и компютърно оборудване.
Проектните дейности включват повишаване на осведомеността сред населението и широката общественост по отношение на богатото природно и морско културно наследство, специфично за района, насърчаване на развитието на устойчива екологична култура и възпитание и опазване на културните ценности на района, както и съхрананение на традициите, свързани с рибарството и морското културно наследство. Предвижда се организиране на събитие с тематичен характер – кулинарен ден, основан на традиции, обичаи и занаяти пряко свързани и обвързани с рибарската територия и със специфичния за територията отрасъл – рибарството.
В изпълнение на Дейност „Повишаване на осведомеността за опазване и подобряване на природното културно наследство чрез дейности по разпространение на знания за опазване на околната среда ще бъдат организирани:
– Кампания за привличане на вниманието на малките деца, младежи, гости и туристи, както и на местното население по отношение на проблемите свързани със замърсяването на околната среда;
– Дискусии относно опазването на околната среда чрез намаляването на пластмасовите отпадъци, както и за ползите от разделно събиране;
– Организирано почистване и разделно събиране на отпадъци в населеното място и в крайбрежната зона. Участниците ще се приканват да събират отпадъците разделно; организиране на тематична работилница на морска тематика.
– Прожектиране на късометражни филми през летния сезон в двора на Читалището на тема опазване на околната среда и запазване на рибарско селище като „ Етно селище” да се пази жив занаята.
Срокът за изпълнение на проекта е 12 месеца.