На 10 октомври 2022 г., в 11:00 часа, в сградата на Общинска администрация гр. Шабла, се проведе официална церемония за откриване на обекта във връзка с проект  „Подобряване на енергийната ефективност на територията на община Шабла чрез обновяване на системата за улично осветление в град Шабла“. Проектът е финансиран по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BGENERGY-2.001-0028-C01 от 15.09.2021 г., който се осъществява по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021. На пресконференцията присъстваха представители на възложителя и на изпълнителя – община Шабла и ДЗЗД „Обединение Виа Лукс“.
По проекта са изпълнени енергоспестяващи мерки, предписани в изготвеното обследване за енергийна ефективност на част от уличното осветление в гр. Шабла, както следва: подмяна на осветители, въвеждане на система за управление на енергията и използване на ВЕИ, изграждане на система за мониторинг на енергопотреблението, изграждане на система за автоматизация и управление на енергопотреблението, изграждане на фотоволтаична система и др.
Срокът за реализация на проекта бе 18 месеца. Общата стойност е в размер на 531 977,87 лв. с ДДС, представляващи 100% безвъзмездна финансова помощ.