Община Шабла получи ценно дарение от немската организация „Интерхелп“ с председател Улрих Беман. Специализираният автомобил ще бъде използван от потребителите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) в Шабла.
В началото, директорът на ЦСРИ, Дарина Йорданова благодари на Улрих Беман за новата придобивка, на д-р Йорданка Стоева – председател на Общинския съвет, на кмета на общината, Мариян Жечев и не на последно място на хората, транспортирали специализирания автомобил.
В церемонията се включи преводачът и потребител на Центъра, Юлия Спасова.
В приветствието си д-р Стоева каза, че след двегодишно прекъсване, общината отново възстановява връзките си с „Интерхелп“. За хората с увреждания това е поредното дарение. Припомняме, че по линия на немската благотворителна организация, ЦСРИ получи обзавеждане; Домашния социален патронаж в града – автомобил за разнос на храна; общината – противопожарен автомобил.
„Петнадесетгодишното приятелство между общината и немската организация е хубаво да се използва за нуждите на хората“ – каза д-р Стоева. Тя благодари на Томас Бреткоф и Михаел Йомпенер – хората, които изминаха хиляди километри до Шабла. На потребителите пожела да използват автомобила със здраве, защо не и извън пределите на България.
„Чрез Вас искам да благодаря на г-н Беман и „Интерхелп“ за ценното дарение. То пристигна точно навреме. Хубаво е, че автомобилът е специализиран.“ – каза кметът на общината, Мариян Жечев.
Пожела на хората да ползват транспорта с положителни емоции и да им служи дълго време.
Новата придобивка бе осветена от отец Павел Максимов.
Томас Бреткоф имаше честта да връчи ключовете на автомобила и придружаващите го документи на кмета на общината. Гостът от Германия получи благодарствен адрес от кмета на общината и председателя на Общинския съвет до г-н Беман и „Интерхелп“.
В духа на приятелския тон, Бреткоф каза, че доколкото познава г-н Беман с радост пак ще дойдат в Шабла за поредното дарение.
По стар български обичай, Томас и Михаел бяха посрещнати с хляб и сол.
Седемгодишната Пламена Димитрова поздрави присъстващите със стихотворението „Обич“ на добруджанската поетеса Дора Габе.
С изпълненията на ФГ „Добруджанка“, с ръководител Жана Рачева при НЧ „Зора 1894“ Шабла завърши официалната част. След това Бреткоф и Йомпенер разгледаха ЦСРИ – кабинета по трудотерапия, помещението за рехабилитация; запознаха се с работещите специалисти, които обгрижват потребителите.