Днес в село Граничар беше официално открита паметна плоча на отвлечените и загиналите по време на румънските репресии в Молдова през 1916 – 1918 година.
На събитието присъстваха кметът на община Шабла Мариян Жечев, председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, общински съветници, жители и гости на селото.
Сред официалните гости бяха директорът на Регионалния исторически музей в гр. Добрич и Недю Монев – автор на книги за Добруджа и един от инициаторите на идеята за създаването на паметна плоча.
Кметският наместник Донка Иванова приветства с „Добре дошли” присъстващите и разказа за едно от най-чудовищните масови престъпления срещу човечеството, а именно отвличането на жители от Добруджа.
Донка Иванова и Веселин Петров – председател на местната кооперация откриха родолюбивото дело.
Отец Атанас освети паметната плоча и курбана, който след официалната част бе раздаден за здраве.
Статистиката сочи, че над 40 хиляди са депортирани, а се завръщат по-малко от 10 хиляди. Село Граничар, тогава Аканджий дава 13 жертви, които днес за изписани на паметната плоча.
Идеята за учледяване на паметна плоча идва от инициативен кометит, в чийто състав влизат близки на загиналите. Сред дарителите са Сезгин Керим, община Шабла, кооперация „Граница”, Добри Добрев, Стоян Кискинов, Христин Петров, Мария Цветанова, Иван Дамянов, Мария Минева, Йорданка Радева, Йорданка Вълева, Цола Желева и др.
Венци и цветя бяха поднесени с поклон пред паметта на загиналите.
За вечни времена и признателност към героизма, за да знаят бъдещите поколения своята история.