На 22 юни 2023 г. Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и Черно море (ГКРСМ) покани на среща рибари от Общината, занимаващи се с улова на рапани.
Срещата се осъществи със съдействието на община Шабла и Местната инициативна рибарска група (МИРГ) Шабла – Каварна – Балчик.
Константин Петров от Генералната комисия по рибарство приветства присъстващите в залата, сред които бяха кметът на община Шабла Мариян Жечев, кметът на с. Българево Георги Янев, доц.д-р Елица Петрова –директор на Института по рибни ресурси (Варна), Юли Райков и Руси Атанасов също от Института във Варна, Хюсеин Йозбелгим от ГКРСМ, представители на риболовно сдружение „Черноморски изгрев“ Варна, Атанас Чолаков – началник сектор „Рибарство и контрол“ към ИАРА-Добрич и инспектори към ИАРА от Дуранкулак, Шабла и Каварна.
„С тези срещи целим да достигнем възможно най-близо до хората, да обсъдим актуалната обстановка към настоящия момент и да изведем вашите нужди.“ – с тези думи Константин Петров откри срещата.
Кметът на общината изрази задоволството си, че срещата се провежда именно в Шабла, защото има за какво, „важна е чуваемостта на всички заинтересовани страни“ – каза г-н Мариян Жечев.
Доц. Елица Петрова разказа за изследователските програми върху които работи Института във Варна, за да се опази националното ни рибно богатство.
Присъстващите поставиха пред Константин Петров своите проблеми, с които се сблъскват ежегодно и дадоха преложенията си, за да има улов на рапани и след тях за идните поколения. Най-общо можем да изведем следните насоки:
– да се компенсира дребния улов на рапани;
– да има барокамера, която да се използва при нужда от водолазите;
– да се обявява едновременна забраната за улов на калкан, миди и рапани.
По-смели желания бяха изграждането на рибарско пристанище в Шабла, така необходимо за занимаващите се с риболов и задължителното поставяне на бутилка с кислород във всяка лодка.