Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – МВР/ГДПЗН-МВР/, в изпълнение на договор № 1983опд – 34/27.09.2022 г., е реализирала система за клетъчно излъчване и разпространие на съобщения при кризисни ситуации за предупреждение на населението BG – ALERT. Разработен е и публичен информационен сайт www.bg-alert.bg ,където ще се визуализират изпратените съобщения от системата. На сайта се съдържа също и допълнителна информация за BG – ALERT, настройки за мобилните телефони, често задавани въпроси и други.
Преди въвеждането в редовна експлоатация на BG – ALERT е необходимо да бъдат проведени тестове за техническа годност на регионален принцип в различни дни за изпращане на съобщения до мобилните устройства на крайните потребители през мрежите и оборудването на мобилните оператори. След регионалните тестове ще бъде проведен и национален тест на територията на цялата страна.
В тази връзка Ви уведомяваме, че предстоящите тестове ще бъдат проведени, съгласно следния план-график:
•16.11.2023 г., от 12:00 ч. до 12:30 ч. – област Добрич;
•29.11.2023 г., от 12:00 ч. до 12:30 ч. – Национален тест;
Тестовото съобщение, което ще бъде разпространявано в посочения регион на съответната дата и час, се очаква да бъде получено на мобилни устройства, поддържащи технологията Cell Broadcast Service и ще бъде съпроводено със специфичен звуков сигнал и вибрация, дори и при активиран тих /безшумен/ режим на устройството.