Със съобщение  на своята електронна страница, Община Овидиу обяви, че организира провеждане на съвместна пресконференция по проект „Интегрирано управление на риска и ефективни реакции на органите за гражданска безопасност“ – ROBG-393. Събитието ще се проведе в петък, 5 март 2021 г., започвайки от 11:00 ч., В Залата на Съвета на община Овидиу, намираща се в Овидиу, улица „Сантинати“, номер 7.
На пресконференцията ще бъдат представени основните дейности, извършени в рамките на проекта, оборудването и автомобилите, закупени в проекта, но също така ще се даде информация  как са преминали обучителните сесии, предназначени за доброволческите екипи от община Овидиу и от община Шабла в България. Сред присъстващите ще са журналисти, представители на партньорски институции като община Шабла от България и Фондация за развитие Идейн от България ще се включат в събитието онлайн, както и членовете на екипите за изпълнение.
Проектът „Интегрирано управление на риска и ефективни реакции на органите за гражданска безопасност“ – ROBG-393 се финансира по програма Interreg VA Румъния-България, ос 3 „Безопасен регион“, конкретна цел 3.1 „Подобряване на съвместното управление на риска в кръстосаните граничен регион “, с общ бюджет от 988 827,18 евро, от които размерът на вноската на Европейския съюз е 840 503,09 евро. Възложител е румънското министерство на регионалното развитие и публичната администрация, а водещ бенефициент на проекта е община Овидиу.
Основната цел на проекта „Интегрирано управление на риска и ефективни реакции на органите за гражданска безопасност“ – ROBG-393 е да се увеличи трансграничното сътрудничество при предотвратяването на извънредни ситуации и намесата на органите, както и да се развият инфраструктурни и съвместни услуги за предотвратяване на природни и технологични бедствия, като същевременно се развие капацитетът за бързо реагиране при заплахи за здравето и живота на гражданите и стоките, за да се осигури безопасна зона, устойчиво развитие и повишаване на жизнения стандарт на населението. Сред основните дейности по проекта,  изпълнени досега ще споменем придобиването на превозни средства и специално интервенционно оборудване, което ще подобри превенцията и капацитета за намеса на местните власти в ситуации на риск и извънредни ситуации в трансграничната зона, разработването на цифрови карти, представящи опасните рискове в двата региона – град Овидиу, Румъния и община Шабла, България, организирането на съвместни обучителни сесии за доброволните формирования на град Овидиу и община Шабла, както и осигуреното по проекта специфично оборудване за интервенции при извънредни ситуации като наводнения, пожари, земетресения.