Днес, в Зеления образователен център, се състоя междинна пресконференция по проект: “Безгранично здраве чрез спорт и сътрудничество – обединени в битката срещу заболяванията”, № 16.5.2.063, финансиран по Договор за БФП № 47404/03.04.2017 г., по програма INTERREG V-A Румъния-България 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие и Националния бюджет на Република България.
Събитието откри кметът на община Шабла г-н Мариян Жечев. Той обясни, че това е междинна пресконференция за изпълнението на проекта, по който партньори са град Хършова, община Шабла и Румънската федерация по ойна.
За основните и специфични цели, основните дейности, очакваните резултати и строително-монтажните дейности говори Петър Атанасов – началник отдел „Европейски програми и икономическо развитие“, координатор по проекта.
Строително-монтажните работи на Спортната зала в гр. Шабла са приключили и предстои въвеждането на обекта в експлоатация. Също така е доставено предвиденото фитнес и терапевтично оборудване. Залата с терапевтично оборудване ще се използва за рехабилитационен център и предоставена за нуждите на потребителите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция гр. Шабла.
Гости от румънска страна бяха г-н Елена Маня – личен съветник на кмета на град Хършова. Госпожа Маня разказа накратко за проекта и важността му за подобряването на здравословното състояние на населението на двете държави и представи екипа, който я придружава – представители на НПО, на градската болница в Хършова и други.
Нека припомним, че максималната безвъзмездна финансова помощ, която бе одобрена по проекта е в размер на 1 489 666,82 евро. Общият размер на бюджета на община Шабла е 672 453,89 евро. Съфинансирането от страна на община Шабла като партньор е в размер на 2% от общия й бюджет по проекта или 13 449,08 евро.