На 16 февруари СУ „Асен Златаров“ чества 139 години от рождението на големия български учен и хуманист – проф. д-р Асен Златаров.
Тържеството уважиха Нели Георгиева – ст. експерт по Български език и литература към Регионално управление образование (РУО) –Добрич, председателят на ОбС Шабла д-р Йорданка Стоева, заместник-кметът на общината Петър Атанасов, Тодор Димитров – директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ в общинската администрация, Пламена Маринова – директор на Общински детски
комплекс (ОДК), Теодора Вълчанова – директор на ДГ „Дора Габе“ Шабла, родители и граждани.
С химна на училището в изпълнение на учениците от V клас започна празничният концерт в залата на НЧ „Зора 1894“.
В приветствието си по случай празника, заместник-директорът на СУ „Асен Златаров“ Мариета Колева се обърна към учениците да не забравят и следват заветите на Асен Златаров. Да помнят, че този, който е устремен към получаване на нови знания, всеки ден ще покаже най-значимите успехи. Да преследват целите си с последователност, постоянство и дръзновение, пожела Мариета Колева на учениците.
Тя се обърна и към своите колеги като им поднесе уважението си, към тези, които с вдъхновение, отговорност и търпение възпитават нашите ученици. На родителите пожела да съхраняват идеалите, за които са се борили предците ни, да ги отстояват и предават на своите деца.
Честит празник! – каза в края на словото си заместник-директорът на училището.
Програмата продължи с рецитал на дванадесетокласниците, които разказаха за живота и делото на своя патрон.Със стихове и песни учениците от I – V поздравиха пръсъстващите в залата. Галена Здравкова с ръководител Теофания Христова и Давид Марчев – възпитаник на Силвия
Вангелова, поднесоха своите изпълнения на пиано. С песен на руски език се представиха и четвъртокласниците на Светлана Лефтерова.
В концерта взеха участие още двата мажоретни състава при ОДК и танцьорите от ДТС „Бърборино“. Ръководител на всички състави е Гергана Дафова.
Седмица преди честването на патронния празник в училището се проведоха конкурси и спортни прояви. От сцената най-добрите отличи заместник-директорът:
* в конкурса за краснопис на първо място – Ралица Маринова от IV клас;
* в конкурса за рисунка бяха отличени ученици от начален и среден курс на обучение;
* в състезанието по бадминтон първо място зае Дарий Цоков от XI клас, в надпреварата
по двойки бяха отличени Петър Йорданов и Йоан Василев от VIII клас;
* в турнира по волейбол победител стана отборът на XI клас.
Получени бяха поздравителни адреси от председателя на ОбС Шабла д-р Йорданка Стоева, кмета на общината Мариян Жечев и началника на РУО-Добрич Светлана Василева.