Във връзка с предстоящите растителнозащитни мероприятия през пролетно-летния сезон, община Шабла напомня на земеделските стопани, че следва строго да спазват  условията и реда за оповестяване на възложените РЗ-дейности, разписани в Наредба № 13 от 26 август 2016 г., а именно:
Лицата, които извършват/възлагат растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности с наземна и авиационна техника, в срок до 3 дни преди датата на третирането са длъжни да:
1. уведомят лично (с SMS и/или по електронна поща) собствениците на животновъдни обекти (пчелини), регистрирани съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, разположени в землището на населеното място по местонахождение на площите, които ще бъдат третирани, както и собствениците на пчелини, разположени в граничещите землища, за датата и часа, в който ще се извърши мероприятието;
2. изпратят уведомително писмо по образец до кмета на населеното място, в чието землище ще се извършва третирането, както и до кметовете на населените места, чиито землища граничат с третираните площи.
Кметовете обявяват предстоящото третиране в деня на получаване на уведомителното писмо чрез местните средства за масово осведомяване и чрез обява на видно място в съответното населено място. Постъпилите в общинска администрация – Шабла уведомителни писма се оповестяват чрез публикуване на Интернет страницата на общината – https://shabla.bg/, в раздел „Селско стопанство“.
Лицата, които извършват РЗ-дейности, могат да ползват информация от регистъра на пчелините в Република България, поддържан от БАБХ, както и от регистъра на пчелните семейства, публикуван в раздел „Селско стопанство“ на официалната Интернет страница на община Шабла – https://shabla.bg/.
За целите на уведомяването ОДБХ и община Шабла, на място, предоставят на възложителите данни за връзка със собствениците на пчелини. Данните съдържат настоящ адрес, мобилен телефон и/или електронна поща и се съобщават в съответната ОДБХ/ община от собственика на пчелина при регистрацията на животновъдния обект.
Образец на уведомителното писмо за провеждане на растителнозащитни, дезинфекцинни и дезинсекционни дейности е публикуван в раздел „Административни услуги – екология и селско стопанство“ на официалната Интернет страница на община Шабла – https://shabla.bg/.