Общинска администрация –  Шабла напомня на стопаните на селскостопански животни за лични нужди, че следва да регистрират личните си стопанства по реда на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВМД) в Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Добрич.
На основание чл. 137, ал. 13 ЗВМД, заявленията за регистрация до ОДБХ се приемат по местонахождение на обекта (личното стопанство) в общинска администрация – Шабла, кметствата и кметските наместничества.
Към заявлението задължително се прилагат документи за собственост или право на ползване на обекта и за осигурено ветеринарномедицинско обслужване на обекта.
Съгласно Наредбата за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, касаещи отглеждането на животни, в личните стопанства на физически лица могат да се отглеждат до:
– два броя едри преживни животни (ЕПЖ) и приплодите им до 12-месечна възраст;
– десет броя дребни преживни (ДПЖ) с приплодите им до 9-месечна възраст;
– три броя прасета за угояване, различни от свине майки и некастрирани нерези;
– два броя еднокопитни и приплодите им до 12-месечна възраст;
– десет възрастни зайци с приплодите им, но не повече от сто броя общо;
– петдесет възрастни птици независимо от вида;
– сто бройлера или подрастващи птици независимо от вида.
С подаването на заявление за регистрация собственикът на животновъден обект – лично стопанство декларира, че е запознат с основните си права и задължения по отглеждането на животни за лични нужди, произтичащи от законодателството.
Образец на заявление за регистрация на животновъден обект – лично стопанство е публикуван на Интернет страницата на община Шабла – https://shabla.bg/, раздел „Административно обслужване“ – „Административни услуги“ – „Административни услуги „Екология и селско стопанство“ и е наличен във деловодството на община Шабла, в кметствата и кметските наместничества по населени места.