Новосъздаденият детски футболен отбор „Кария-Шабла“ направи своя дебют в турнир „Купа Златна Добруджа“ за различни възрастови групи, в периода 03-07.04.2024 г. на игрищата в к.к. Албена и с. Оброчище, показвайки отдаденост, усърдие и ентусиазъм във всички категории. Благодарение на финансовата и логистичната подкрепа на Община Шабла и съдействието на родители, децата взеха участие в една прекрасно организирана надпревара с дългогодишна история. Под вещото ръководство на треньора Валентин Георгиев, младите спортисти израстваха футболно с всяка следваща изиграна минута и трупаха опит от срещите срещу най-добри противници.
Шабленските малчугани от набор 2013, 2016 и 2017 премериха сили с далеч по-опитни отбори, като Черно море, Тича Варна, Левски Русе, Локомотив Русе, Черноморец Балчик, ФК „Приказките“, Юнак Шумен, Калиакра Каварна. Важно е да се отбележи, че изброените противници имат изградени школи от години, някои от десетилетия, докато децата на ФК „Кария Шабла“ стартираха тренировъчна дейност едва през месец септември 2023, след като няколко години футболът в Шабла не функционираше.
Всяко начало е трудно и очаквано в първите мачове липсата на игрови опит в срещи със силни противници поставиха прохождащите футболисти на Шабла под голямо напрежение. Те обаче показаха огромно желание за развитие, хъс, воля, дръзновеност и характер. С всеки следващ мач младите състезатели демонстрираха отборен дух и все по-големи самочувствие, увереност и тактическа дисциплина. Нашите деца създаваха чудесни игрови ситуации, изпускаха и вкарваха прекрасни голове, започнаха да стъпват по здраво и по-добре да се подреждат в защита… Натрупаха безценен опит! Отборът на 2017 г. записа и първата си победа, което беше повод за гордост и радост за целия клуб.
Въпреки дебютния си статус, децата от „Кария-Шабла“ не се страхуваха да се изправят срещу далеч по-опитните противници и показаха футболни умения и упоритост на терена. Треньорът, като неотменна част от тази футболна епопея, ръководи и вдъхновява младите таланти от „Кария Шабла“ през целия турнир.
Футболистите от всички възрасти на „Кария Шабла“ не просто играеха футбол, те демонстрираха сплотеност, страст и посветеност, с които се противопоставяха на съперниците си. С творчество и амбиция децата от „Кария Шабла“ доказаха, че винаги е възможно да постигнеш успех, ако имаш правилната комбинация от усърдие, постоянство и спортен хъс… Дошло е времето за възраждане на шабленските футболни традиции!
След кратка почивка, подготовката на шабленските футболисти продължава с поглед към следващите официални срещи и предстоящ турнир през месец юни. Да има пожелаем здраве, късмет, нестихваща спортна страст и бъдещи успехи!

*Ако желаете Вашето дете да се включи в тренировките по футбол, свържете се с треньора на ФК „Кария Шабла“ Валентин Георгиев на тел. 0888 229 936 или с Живко Янев, ст. експерт „Младежки дейности и спорт“ в община Шабла на тел. 0878 233 154.