На 19 декември 2023 година община Шабла и НЧ „Зора 1894“ поканиха жители и гости на града на коледен концерт.
С изобилие от сценични изяви, в празничната програма взеха участие самодейни състави от Шабла, а специални гости бяха трио „Сопрано“ – Биляна Андрончева, Кристина Жечкова и Петя Вардева.
Концертът започна с наричанията на коледари от коледарската група към ДТС „Бърборино“ с ръководител Гергана Дафова. На сцената ги посрещна стопанина на общината кметът Мариян Жечев. Дари ги с пита и пара, след което отправи своя поздрав към присъстващите в залата.
„В святата нощ бъдете със семействата си. Нека сме живи и здрави. Светли празници на всички!“ – каза в приветствието си Мариян Жечев.
Програмата продължи с музикалния поздрав на най-малките танцьори от ДТС „Бърборино“ и техния танц „Хоцам – боцам“. След тяхното изпълнение водещият Георги Стефанов обяви наградените участници в конкурса за изработване на сурвакници „Сурва, сурва година!“ Всички дванадесет деца получиха грамоти за участие. Журито отличи за „най-хубава“ сурвакницата на Любов Пеева за момиче и на Орлин Орлинов за момче. Наградата за сурвачка от друга фолклорна област отиде при Никола Новаков. „Най-оригинална“ бе украсената дряновица на Даниел Иванов. Най-хубава добруджанска сурвакница е изработила Елена Стоянова, а „най-добре подредена“ тази на Виктор Иванов.
В магията на фолклорните ритми ни потопиха следващите участници – „по-големите“ от ДТС „Бърборино“ и тяхната „Северняшка въртележка“. Със стихотворения и коледна песен на сцената се представиха и децата от ДГ „Дора Габе“ Шабла.
На три части беше разделено участието на трио „Сопрано“, в които те ни представиха познати и обичани арии, вечните песни на Бони М, Рики Е Повери и други.
Много настроение и тържественост внесоха самодейците от градския духов оркестър с диригент Пламен Петров. Обичани участници в празничния календар на община Шабла са мажоретките при Общински детски комплекс (ОДК). В концерта взеха участие два състава, като за децата от 1 и 2 клас това беше дебютното им изпълнение на сцена с танц, с понпони. Галена Здравкова, Александра Панова и Петко Франгов бяха представителите на школата по пиано към НЧ „Зора 1894“ с ръководител Теофания Христова, които поздравиха присъстващите с коледни мелодии. С песен децата от „Пей с мен“ при ОДК предадоха на всички своето коледно настроение.
Част от незабравимия близо три часа коледен концерт бяха солистите от смесена фолклорна група „Добруджанка“ към читалището с ръководител Жана Рачева.
Години назад ни върнаха хористите от групата за стари градски песни при ПК „Надежда“ водена от Мария Димитрова.
На сцената се раздадоха и самодейците от МТС „Българка“ с техния шопски танц.
На двата мажоретни състава и вокалната група при ОДК, и на всички танцови самодейни състава при читалището ръководител е Гергана Дафова.
„…мир, любов на всички братя
и добро на наш народ.“
Тези думи от Вазовата молитва, прозвучали от сцената, нека бъдат подарък за всеки от Вас и миговете на чудесата да Ви гостуват все по-често!