На 19 август 2023 година, в Шабла се проведе втория турнир по конни надбягвания в памет на Панайот и Константин Карамилеви – баща и син. В него взеха участие 50 коня от чистокръвна английска порода (ЧАП), родени в България или чужбина.
Не малко са медалите и успехите, които двамата са завоювали в спортната си кариера. Години след прекратяване на състезателна и треньорската дейност постиженията на Панайот Карамилев се помнят. На турнира присъстваха двама негови приятели и колеги – 81 годишният Недялко Милев (Даката) от Балчик и Ангел Иванов, работил в Шабла с Панайот Карамилев през 1986 година.
Много жители и гости на Шабла уважиха турнира, сред които беше внукът на Панайот и син на Константин – Преслав, техни роднини, приятели.
Официално турнирът беше открит от фолклорна група „Добруджанка“, с ръководител Жана Рачева. Чухме и изпълненията на вокалистката на групата Росица Кръстева. Кметът на общината, Мариян Жечев приветства присъстващите и пожела успех в надпреварата на състезателите.
Съдийството бе поверено на Георги Жеков от Банкя, определян като коментатор №1 на конни надбягвания, който лично е познавал нашите съграждани, бил е на състезания с тях. В минутите за пауза Жеков разказваше незабравими случки с Панайот и Константин.
По време на турнира се проведоха 5 гари.
В 1-ва гара – 1300 м. при 2 годишните коне се състезаваха 10 коня. Първа стана „Брияна“ с жокей Радостин Иванов от с. Сандрово.
При 2-ра гара – 1300 м. за 3 и повече годишни коне – жребци и кобили, с приз „Демон“ се окичи „Секънт Лав“ воден от М.Мехмед от с. Юпер. Тук на стълбицата първи, втори и трети станаха конете както бяха подредени в стартовия лист. Според главния съдия, в тази надпревара участваха 9 от най-бързите коне на България, сред които и рекордьорката „Таврина“ останала на второ място.
В 3-та гара – 1700 м. за приз „Джамайка“ най-бърз беше Мюждат Изет от с. Искра с неговата кобила „Ретрика В4“. Господин Изет е жокей и собственик на коне, като в турнира участва с 6 коня.
В 4-та гара – 2100 м. за приз „Константин Карамилев“ участваха 5 коня. С титла №1 се окичи „Бардолино“ с жокей Нурхай Хамил.
И в последната 5-та гара – 2400 м. се състезаваха 11 коня.
Първи стана „Грийн Дрийм“ с жокей отново Боби Иванов от Варна. Конят получи попона – наметка с надпис „Приз Панайот Карамилев 2400 м.“
Собственикът на коня, който е и жокей, Боби Иванов си тръгна и с агне, осигурено от Иван Николов – някога като първенец в кушиите, Панайот многократно е получавал такава награда. Традицията съществува и днес в Делиормана.
Панайот Панайотов, Иво Иванов, Андон Давидов и Георги Тодоров бяха наградени с грамоти за заслуги в развитието на конния спорт в община Шабла.
Организатори на втория турнир по конни надбягвания бяха община Шабла, семейство Карамилеви и не на последно място големия приятел на Константин Карамилев – Иван Николов. Благодарности и към спонсорите, направили турнира възможен: кооперация „Изток“ Шабла, „Овчарови агро“, кооперацията в с. Тюленово с председател Иван Йорданов, на чиято територия се проведе турнира, „Фратерра“ ООД, ПГ „Николови“.