На 30.11.2023 г., приключи изпълнението на проект „Рибарско селище – с. Крапец – Етап I“, финансиран по административен договор за безвъзмездна финансова помощ № МДР-ИП-01-141 по Процедура за подбор на проекти BG14MFOP001-4.103 МИРГ-ШКБ-2.1.1 „Инвестиции в многообразна публична инфраструктура свързана с рибарската общност и морския потенциал на територията“, който се осъществява по Стратегия за Водено от общностите местно развитие /ВОМР/ на Местна инициативна рибарска група Шабла – Каварна – Балчик по Програма за морско дело и рибарство 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейски фонд за морско дело и рибарство и Националния бюджет на Република България.
Целта на проекта бе в съответствие с основната цел на мярката, а именно „да се насърчи социалното благополучие, намаляването на бедността и икономическото развитие в територията на МИРГ Шабла-Каварна-Балчик, чрез инвестиции в подобряване средата на живот. Той бе в съответствие и със следната специфична цел на ВОМР:  „насърчаване на социалното благополучие и културното наследство в районите за рибарство и аквакултури, включително рибарството, аквакултурите и морското културно наследство.”
Рибарското селище бе изградено в с. Крапец. Реализацията се осъществи на етапно строителство. По проекта се реализира на Етап I, който обхващаше изграждане на работилница за ремонт на рибарски лодки, паркинг за леки автомобили, рампа с усилена настилка, която се използва за достъп до новите установки за стациониране на лодки.
Общата стойност на проекта бе в размер на 449 277,43 лв. без ДДС, от които 373 361,80 лв. без ДДС е размера на безвъзмездната финансова помощ, а съфинансирането от страна на община Шабла е в размер на 75 915,63 лв. без ДДС.
Срокът за изпълнение на проекта бе до 30.11.2023 г.
Предстои да се търси възможност за осигуряване на допълнително финансиране за осъществяване на втори етап от инвестиционния проект. Той предвижда изграждане на еднотипни едноетажни постройки с предназначение за складови дейности – за съхранение на риболовни принадлежности и инвентар, както и паркинг за леки автомобили.