Св. Димитър идва на червения си кон и води зимата. Този празник бележи края на селскостопанската година и всичко се зазимява. Затова често наричат празника Разпус. После наставал голям празник, най-личния от есенните.
На 26 октомври, Димитровден, в концертната зала на селото се състоя празничен концерт послучай честването на светеца и наричан още празник на строителя.
Фотоизложба разказва за хората живяли и оставили следа в Граничар.
Водещата на тържеството Невена Огнева – читалищен секретар, разказа за традициите свързани с Димитровден. Около този ден са се завършвали и строежите на нови къщи. Затова днес празнуват и строителите.
Огнева разказа, че селото е построено от бригада строители на доброволни начала. Мъжете строили, а жените измазвали къщите. С едноминутно мълчание беше почетена тяхната памет.
Преди програмата да започне кметският наместник на Граничар Донка Иванова, честити празника на присъстващите в залата и каза, че се надява този празник да стане традиция.
Първи в концерта се представиха домакините, фолклорна група (ФГ) „Добруджанка“ при НЧ „Свобода 1940“ с.Граничар. Последваха изпълненията на ФГ „Кария“ при пенсионерски клуб „Надежда“ и ФГ „Добруджанка“ при НЧ „Зора 1894“ в Шабла.
Своят поздрав към публиката отправи и малката Любов Пеева – самодеец от селото.
Редовни участници в прояви от общинския културен календар са малките танцьори от ДТС „Бърборино“ с хореограф Гергана Дафова. Щом се качиха на сцената разиграха млади и стари, които ги възнаградиха с бурни аплодисменти.
В празничният концерт се включиха и самодейците от певческа група „Бонка Добрева“ при пенсионерски клуб с. Крапец. Представителите на с. Дуранкулак бяха певческа група и танцов клуб „Кибела“ при НЧ „Дружба 1898“.
Концертът завърши с изпълнението на Росица Кръстева и право българско хоро.
На всички участници в концерта бяха връчени благодарствени писма по повод предстоящия празник на будителите – 1 ноември.