УВАЖАЕМИ ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА ШАБЛА,

3 март 1878 година e паметна дата за българската ни история. Едно от най-ярките и запомнящи се събития, поставили начало на националното ни самочувствие и самосъзнание на горди и достойни българи!
146 години по-късно отново може да погледнем към тази паметна дата и да си спомним всички онези факти, които ни карат да настръхнем и да сведем глави пред подвига и безстрашието на хилядите знайни и незнайни воини, дали живота си в името на свободна България!
11000 убити, ранени и безследно изчезнали само на Шипка и в полето при Шейново; над 9000 замръзнали и заболели по време на Зимното шипченско стоене и още, и още, за които никога няма да знаем, но историята ще запази в своите редове. Страшните цифри, обаче, никога не са познавали страха, личните истории никога не са се поддавали на сълзите, смъртта винаги е срещала безсмъртието. Защото свободата няма цена! Заради нея помним и почитаме героите, които разсякоха тъмнината, пребориха страха и прегърнаха саможертвата.

Уважаеми съграждани,
Нека заедно вървим по моста между събитията отпреди 146 години и днешния ден убедени, че пътят ни е верен.
Защото България бяха онези мъже под знамената на опълчението, които посрещаха всеки изгрев с мисълта, че може да е последен!
България бяха молитвите на майките, които не дочакаха синовете си, сълзите на жените, чиито деца останаха сираци!
Днес България е в свободата ни, в народната памет, в цветята пред могилите на героите, в националния трибагреник, в дланите на децата ни, които подават ръка, за да свържат минало и бъдеще.
България е винаги там, където живее вярата ни в доброто и благоденствието, и където ни обединява победата на духа!
ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!
Мариян Жечев
Кмет на община Шабла