Петър Петров спечели традиционния конкурс по повод Трифон Зарезан и бе „коронован“ за новия „Цар на виното“ в Шабла!
Майсторът сомелиер инж. Иван Янков, който от няколко години оценява домашните вина, имаше трудната задача да избере най-качествените измежду рекордните до момента 59 проби – 38 червени и 21 бели.
Празникът започна в 9:30 часа пред сградата на НЧ „1894“ Шабла с изпълнение на самодейците от фолклорна група „Добруджанка“. С песен и мили слова, те връчиха пита, бъклица и петел на миналогодишния победител в конкурса Йордан Иванов и го изпратиха символично да зареже лозето. С него потегли и целият „керван“: кметско ръководство, гости от Румъния и жители на общината. Край лозята кратка благословия отслужи Отец Павел Максимов, а след това Йордан Иванов пръв хвана ножиците. В ритуала се включи и кметът на община Шабла Мариян Жечев.
Церемонията отново се пренесе на градския площад, където се събраха още хора. Празникът продължи с танци и песни на самодейни състави и изпълнители от общината. След кратката програма, кметът Мариян Жечев награди първите трима в категорията червени и бели вина. Ето и победителите:
Червени вина: 1. Петър Петров, Шабла, 2. Керанка Арабаджиева, гр. Шабла, 3. Владимир Панчев, гр. Шабла.
Бели вина: 1. Найден Георгиев, с. Езерец, общ. Шабла, 2. Светлин Стайков, гр. Балчик, 3. Даниел Похомов, гр. Шабла.
Всички участници в конкурса получиха грамоти, а победителите в отделните категории и гостите от Румъния – предметни награди.