В бр. 27/2023 г. на в/к „Изгрев“ (от миналата седмица), публикувахме интервю с кмета на община Шабла, г-н Мариян Жечев. Той официално съобщи радостната за всички жители на Общината новина – Общият устройствен план (ОУП) вече е одобрен и е факт!
В края на месец май, Националният експертен съвет по устройство на територията (НЕСУТ) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), одобри Плана, а в брой 60 на Държавен вестник е публикувана заповед N° РД-02-15-95 от 4 юли 2023 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за одобряване на Общия устройствен план на община Шабла.
Общият устройствен план на община Шабла е с прогнозен период на действие 20 години и е разработен по възлагане на МРРБ с финансиране от държавния бюджет.
Изпълнител на проекта е ГД по ЗЗД „Модул студио 2-8 и партньори”. Планът предвижда формирането на нови устройствени зони с курортни и рекреационни функции, които обхващат само 10% от потенциала и даденостите, които притежава територията на община Шабла, като към настоящия момент се използва около 1%.
В плана са отчетени основни проблеми за Общината, свързани с довеждащата инфраструктура – липсата на канализация в почти всички населени места, загубите във водопроводната мрежа, необходимостта от подобряване на транспортната инфраструктура.
Припомняме, че община Шабла има териториално устройствен план, одобрен през 1997 г., но при условията на различна нормативна уредба, обществено-икономически и устройствени условия, и различно състояние на българското Черноморско крайбрежие.
Основната цел на ОУП Шабла е създаване на оптимална пространствена и функционална структура за развитие, изграждане и комплексно устройство на общинската територия в хармонично единство на урбанизираните територии със съществуващите природни и антропогенни дадености и специфичните обществени, социални и икономически условия, пространствено интегриране на общината в групата на съседни общини в границите на област Добрич за устойчиво развитие при гарантирано опазване на околната среда и на културното наследство.
В началото на 2018 г. стартираха консултации по предварителния проект на ОУП на Община Шабла и на доклада за Екологична оценка (ЕО) към него (за което „Изгрев“ тогава съобщи). Преди пет години и половина, от страниците на нашия вестник, кметът Мариян Жечев посочи, че „Общият устройствен план дава визията на Общината, къде могат и не могат да се случват нещата. Добре би било да се намери баланса между тях, като всички заинтересовани страни направят еднакви компромиси, които ще доведат до положителен резултат, както за гражданите, така и за община Шабла“.
От месец и половина, Общият устройствен план на община Шабла официално е факт и ние в „Изгрев“ сме сигурни, че казаните през 2018-та година думи на кмета Жечев ще се сбъднат.