Общинската фондация „Карон Лимен“, гр. Шабла спечели проект под надслов „Шабла и птиците“, който включва организирането и провеждането на два фестивала на територията на морската община – „Фестивал на хвърчилата – Шабла 2024“ и „Вятър, птици, море“. Проектът ще се реализира по програма Създаване 2023 към Националния фонд „Култура“, който осигурява и финансирането в размер на 30 200 лв. Съфинансирането е в размер на 12 960 лв.
Във връзка с изпълнението на проекта е подписан Договор № SD-N-V-2023-14 22/11/2023 г., срокът за изпълнението на който е декември 2024 г.
Познатият на всички вече и превърнал се в любим „Фестивал на хвърчилата“ ще се проведе в рамките на два дни – 31.08.-01.09.2024 г.(събота и неделя). Събитието ще представи високите художествени умения на пилоти на хвърчила от България и чужбина, които ще демонстрират сложни и атрактивни арт-хвърчила под звуците на музикален съпровод.
Зимният фестивал „Вятър, птици, море“ ще се проведе през месец ноември на централния площад, Зеления образователен център и в читалището на гр. Шабла. В него са предвидени множество работилници на закрито, конкурси, прожекции на анимационни филми, изложение на местни занаятчии и др.
Фестивалите – есенен и зимен, са тематично свързани с миграцията на над 260 вида птици, които прелитат, зимуват или летуват в района на Шабла.
Целите на двата фестивала в рамките на проекта е популяризирането на района на Шабла. Предвидено е и заснемането на кратък филм, който да допринесе за достигането до по-широка публика на необятната красота на Северното Черноморие, богатото птиче разнообразие и незасегнатата от човешка дейност природа в региона.