След двегодишно прекъсване, на 19 декември в салона на НЧ „Зора 1894“ Шабла се проведе коледен концерт.
Отвън влязоха коледари, изрекоха своята свята молитва и благословиха всички за здраве и берекет. Те бяха посрещнати от кмета Мариян Жечев – стопанина на нашата община, който ги дари с пара и пита.
Жечев приветства присъстващите в залата и пожела светли коледни и новогодишни празници.
Празничният концерт започна с изпълненията на Градския духов оркестър с диригент Пламен Петров.
Своите „Коледни вълнения“ споделиха възпитаници на детска градина „Дора Габе“ – Шабла.
Българският фолклор е магия, шарена черга, който се пази и предава от хилядолетия. Звукът на кавал и гайда, кръшните хора, автентичните носии завладяха сцената. Като визитна картичка на Шабла са танцьорите от детски танцов състав „Бърборино“ с ръководител Гергана Дафова. Усмихнати и талантливи, те се раздадоха за родната публика и „предадоха щафетата“ на бъдещите попълнения на състава – децата от подготвителната група, които само от два месеца репетират за концерта. Те представиха танца „Хоцам-боцам, Коладеле“ и заслужено бяха възнаградени с аплодисментите на публиката.
Някога се е пеело у дома. Пеело се на полето, в тъга и в радост.
Следващите участници бяха самодейците от фолклорна група „Добруджанка“ при НЧ „Зора 1894“ гр. Шабла с ръководител Жана Рачева. В празничната програма се включиха и дамите от фолклорна група при Пенсионерски клуб „Надежда“ в града с ръководител Вярка Стоянова.
Нашите деца, освен че умеят да танцуват добре, са и чаровни музиканти. Александра Панова и Петко Франгов ни демонстрираха своите възможности върху черно-белите клавиши на пианото. Те са възпитаници на школата по пиано с ръководител Теофания Христова.
Първата част на коледния концерт завърши с изпълнението на младежки танцов състав „Българка“ при читалището с ръководител Гергана Дафова.
Специален гост-изпълнител беше чаровната Деси Добрева и нейната формация „Шарена гайда“. Посрещната и изпратена по добруджански-сърдечно и топло тя подари на присъстващите букет от своите песни и пожелания за предстоящите празници.