На 02 май – деня, в който почитаме паметта на св. княз Борис Михаил Покръстител, в Зелен образователен център се проведе важно за общността на Шабла събитие. С тържествен водосвет и хорово изпълнение на Хора на учителките – гр. Добрич с диригент Маргарита Русева се даде популярност на създадената в самия край на 2020 година Общинска фондация „Карон Лимен“. Фондацията е учредена с решение на Общински съвет, гр. Шабла. Неин ръководен орган е Управителен съвет, съставен от Елка Жечева – Председател, Мария Недялова и Теодора Асенова – членове. Изпълнителен директор е Даниела Колева – досегашен Ръководител на Зелен образователен център. Кръстник на фондацията е зам. кметът Петър Атанасов, а идеен основоположник – кметът Мариян Жечев.
Какво означава името на фондацията „Карон Лимен“? В превод от старогръцки лимен означава изкуствен залив, а карон е етноним, поясняващ произхода на създателите му – древните карийци. Карийците са старо население, обитавало островите на Егейско море и част от Малоазийското крайбрежие още преди идването на първите вълни елински народи. Древното пристанище Карон Лимен възниква на стратегически важен търговски път, свързващ р. Дунав с Черно море, а през Черно море – с Кримския полуостров и големите пристанища в района на Босфора. С цел защита в съседство е изградена и крепостта Кария, останки от която се разкриват край Фара на нос Шабла.
Седалището на фондацията е в сградата на Зеления образователен център, а намерението е да се надгради и разгърне много по-мащабна дейност за координирането на туристическите дейности и услуги в общината, за организирането на културни и обществени събития, за създаването на публично-частно партньорство, което да обединява бизнеса, гражданското общество и местната власт за намиране на съвместни решения за изграждане на една икономически просперираща и благоденстваща Шабла.
Вярваме, че както пристанищата, така символично и общността на Шабла ще се отвори към нови възможности и перспективи, ще е открита за нови идеи и нов модел на съвместна работа, че ще съумеем да бъдем по-предприемчиви, отговорни и находчиви в намирането и отработването на съвместни действия за просперитета на общината, нейните жители и гости.
Благодарим сърдечно на всички, които приеха и се отзоваха на поканата ни! На тази първа среща се изказаха интересни идеи и намерения, с които положихме едно добро и обещаващо начало за съвместни дискусии и работа. Вярваме, че бъдещите ни срещи ще стават все по-продуктивни и ползотворни в посока координиране и обединяване на усилията ни! И ще потвърдим това, както кметът М. Жечев заключи след срещата: „добре е по-често да се събираме и да си говорим!“