Има събития, които остават в историята. Има дни, които колкото и да са спорни, оставят следа в паметта на хората и са повод за гордост. Такъв ден беше 13 юли 2023 г., когато под съпровода на родопските кабагайди, на 111 метра височина се издигна българското знаме. Стотици българи от цялата страна присъстваха на церемонията по издигането на трибагреника на пилона на Рожен. За всеки от тях събитието беше празник на българщината, на духа и на патриотизма.
Инициативата за издигането на най-високия национален флаг в Европейския съюз на Роженските поляни е на фондация „Наследство в бъдещето“. Монументът е посветен на 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Височината на пилона от 111 метра и символизира площта на България от 111 хил. кв. км. Хора от цялата страна се събраха, за да станат част от паметния ден. Гост на събитието беше и президентът на България Румен Радев, който в словото си заяви, че няма сила, пред която да отстъпим от своята принадлежност към род и Отечество. По думите му заедно със знамето ще бъде издигнат високо заветът към бъдните поколения – да бъдат свободни, достойни и обединени около нашите свещени ценности, идеали и символи.
В основата на пилона е монтирана плоча с формата на картата на България. На нея са гравирани завети от 28-те административни области на страната и капсула на времето с послания към бъдещите поколения. Картата е с размери 5х3 м, а посланията от всички области в страната са гравирани ръчно от ученици и преподаватели от Гимназията по каменообработване във врачанското село Кунино. На тази карта е и посланието от Област Добрич, предложено от 16-годишния ученик от гр. Шабла Христо Анастасов. „Там, където думите ухаят на топъл хляб“ спечели конкурса, който бе под егидата на областния управител Здравко Здравков и, в който се включиха над 40 участника. Христо също присъства на събитието с родителите си, близки, съграждани, преподавателя му по български език и литература Мария Недялова и досегашния областен управител. Всички те имаха честта да са част от магията на Роженския събор, който събра миналото, настоящето и бъдещето на България под националния трибагреник.
Българското знаме на Рожен ще остане в историята и ще ни напомня за славното ни минало и надеждата за бъдещето, а всеки добруджанец, всеки жител на Шабла и Добричка област, посетил мястото, ще усети уханието на топъл хляб на Рожен и гордостта от това да си част от земята, която храни душата.