Да умееш да разказваш истории е сред най-големите таланти, които човек може да притежава. Всичко около нас е история. Ние живеем през разкази, събития и случки, както в контекста на живота като огромна за нашите представи единица, така и по смисъла на ежедневните ситуации, през които преминаваме. Да съумяваме увлекателно и умело да споделяме тези истории с близки, приятели, познати и непознати е способност, която всички обичаме, защото именно историите ни правят хора.
Е, ако има талантлив и успешен разказвач на истории, то това несъмнено е Мария Касимова-Моасе. На 6 март в салона на НЧ „Зора 1894 г.“, по повод Международния ден на жената и като жест към дамите от кмета на община Шабла Мариян Жечев, жителите и гостите на община Шабла имаха удоволствието да се докоснат до лекотата и финеса, с които тя разказва и изгражда „Свободно падащи истории“.
„Дай ми на мене сцена и ми гледай сеира!“ – така започна Мария своя моноспектакъл и достави истинска наслада на всеки, който цени думите и изпитва удоволствие от качественото боравене с тях. Защото и тя ги обича – да ги чува, да ги избира, да ги пише и да ги свързва в истории, които да разказва. Успя да разсмее и разплаче, да даде надежда и кураж, да амбицира и да помогне да полетим. Нашепваше да се влюбваме, да обичаме и даде криле да бъдем смели и неотстъпчиви пред злото.
„Свободно падащи истории“ са разкази, които събуждат у всеки десетки емоции и позволяват истински да се забавлявате. Красиви, директни, тъжни, весели, свободни и вдъхновяващи, историите на Мария Касимова-Моасе дадоха възможност да се откъснем от ежедневните си проблеми и да си позволим да се отдадем на насладата да бъдем част от свободното падане.
Този спектакъл не е класическият спектакъл, който следва строго написан сценарий или драматургичен текст, от който няма мърдане. Напротив, „Свободно падащи истории“ носи в себе си свободата всяко представление да бъде различно и никога две представления не са едни и същи. Това е чарът да умееш да разказваш умело истории – слушателите искат да ги чуват и да им се наслаждават отново и отново и отново и отново…