През периода 24.07.2018-23.07.2019 г. приключи първата проектна година, през която Община Шабла изпълнява проект „Интегрирано управление на риска и ефективни реакции на органите за гражданска безопасност“ – ROBG-393, в партньорство с община Овидиу, Констанца, Румъния и Фондация „Идеин Развитие“ от България. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие по програма Interreg V-A Румъния-България, Ос 3 „Безопасен регион“, Специфична цел 3.1 Подобряване на съвместния риск управление в трансграничния регион, с общ бюджет 988 827,18 евро, от които 840 503,09 евро се осигуряват от ЕС. Управляващ орган е Министерството на регионалното развитие и публичната администрация в Румъния, а водещ бенефициент на проекта е община Овидиу.
Проектът цели постигането на следните общи цели:
– да обедини хората, общностите и икономиките на граничния регион между Румъния и България, да участват в съвместното развитие на един кооперативен район, използвайки своите човешки, природни и екологични ресурси и предимства, по устойчив начин;
– да се увеличи трансграничното сътрудничество при предотвратяването на извънредни ситуации и намесата на органите, както и да се развият инфраструктурни и съвместни услуги за предотвратяване на природни и технологични бедствия, като същевременно се развие капацитетът за бързо реагиране при заплахи за здравето и живота на гражданите и стоките, за да се осигури безопасна зона, устойчиво развитие и повишаване на жизнения стандарт на населението.
Дейности, които се изпълняваха през първата година са: управление на проекта, комуникационни дейности, включващи пресконференции за отбелязване на началото на проекта. Трансграничният подход е демонстриран от непрекъснато сътрудничество в рамките на партньорството, чрез общо отчитане и съвместно управление на проекта.
През първата година една от дейностите, изпълнявана по проекта е  „Подобряване на капацитета за превенция и интервенция на местните власти в рискове и извънредни ситуации възникнали в рамките на трансграничния регион“, осъществявана от Фондация „Идеин развитие“. Бе избран изпълнител, който да разработи цифрова карта, илюстрираща потенциални природни опасности и възможни аварийни рискове. Община Овидиу и община Шабла възложиха обществени поръчки за закупуване на специфично оборудване, необходимо за управление на риска в трансграничния регион, което ще осигури ефективна намеса в извънредни ситуации и ще сигнализира населението при наличието на такива.
Осъществяването на дейност „Оборудване и обучение на трансгранични доброволчески екипи за намеса в рискови ситуации“ ще спомогне за справяне при възникване на извънредни ситуации. Предстои община Шабла да възложи обществената поръчка за доставка на специализирано превозно средство за интервенции при наводнения и снежни бури, както и доставка на спасителна лодка. Община Овидиу ще възложи обществена поръчки за противопожарен автомобил, линейка тип Б и спасителна лодка.
В рамките на същата дейност, Община Овидиу възложи обществената поръчка за микробус за превоз на лица с минимум 13 + 1 места, а община Шабла осигури предпазна екипировка и оборудване на доброволческия екип, необходимо при намеса в извънредни ситуации.
В следващия период ще се осъществява дейността „Оборудване и обучение на трансгранични доброволни интервенционни екипи в рискова ситуация“ като за целта ще бъде закупено оборудване на доброволното формирование от община Овидиу. Ще бъдат организирани съвместни обучения между доброволните формирования от двете общини, както и учебно посещение в община Шабла. За разпространение на информация и повишаване на осведомеността на децата за това как да реагират в ситуации на извънредни ситуации ще бъде организирано информационно обучение в 4 училища – 3 училища в района на община Овидиу и едно училище в община Шабла. Обученията, ще се провеждат от доброволческите екипи, в резултат на което около 200 деца ще бъдат информирани как да реагират в извънредни ситуации.