През почивните 17 и 18 декември община Шабла покани жители и гости на първото издание на зимния фестивал посветен на червеногушата гъска „Шабла и птиците“ 2022.
Официално фестивалът бе открит на площада пред НЧ „Зора 1894“ с изпълненията на детски танцов състав „Бърборино“ с ръководител Гергана Дафова.
Коледно настроение струеше от базара, където в десет къщички се бяха разположили ресторантьори, местни и гостуващи арт творци, или за всеки имаше по нещо.
След музикално-танцовите поздрави присъстващите бяха поканени от Даниела Тодорова – изпълнителен директор на Общинска фондация „Карон Лимен“ – организатор на фестивала, на изложба с литографии на червеногушата гъска от 18-19 век. Прозвучаха изпълненията на смесена фолклорна група „Добруджанка“ при НЧ „Зора 1894“ Шабла с ръководител Жана Рачева.
За малките посетители на фестивала, организаторите бяха подготвили редица забавления. В детския отдел на читалищната библиотека Стефка Стоянова прочете на любознателните малчугани любопитни истории за патилата на Червеногушка. Имаше и забавно-образователни игри за хвъркатите ни приятели. Бате Ицо пък разказа приказка в рисунки. В събота следобед, в творческото ателие „Рециклиращо изкуство“ децата изработиха почти сами коледен тематичен венец, подпомагани от Наталия – от Академия за рециклиращо изкуство-Варна. С отпадъчна хартия, шишарка, панделка и зеленина се получи уникален венец.
Дискусията на тема „За влажните зони и ползите за местното развитие“ води Петър Янков. С прожекцията на филма „Те отлитат“ завърши първия фестивален ден.
Рано сутринта в неделя професионални водачи-орнитолози към Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) предложиха на желаещите екскурзия до езерата в общината, където можеха да направят своята любителска снимка и да участват в предварително обявения конкурс за снимка на зимни птици и влажните зони в района.
Фотографията на Людмил Димитров бе отличена на първо място. Негови подгласници станаха Лили Томерова и Иван Иванов.
И през втория ден имаше форми за малките посетители – спектакъл с импровизирани кукли „Да си изрежем приказка“ и Ателие „Малките майстори“ за изработка на хартиени кукли с „Дигитална платформа Камила“, гр. Русе.
Уъркшоп, представен от звездите на Палячи предизвика интереса на посетителите.
С огнено-светлинно-пиротехническо шоу на „Палячи“ официално бе закрит първия зимен фестивал в Шабла.
Този нов зимен фестивал, който община Шабла създаде е в изпълнение на проект „Подобряване природозащитното състояние на червеногушата гъска (Branta ruficollis, Pallas, 1769) чрез изпълнение на мерки от Плана за действие за вида (ПД,2018)“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“
Фестивалът бе посветен на емблематичната за района червеногуша гъска и е част от конкретни цели, насочени към повишаване на осведомеността и природозащитната култура на населението и засилване на чувствителността на обществото към проблемите, свързани с вида и неговото опазване, чрез разпространяване на материали за вида и провеждане на специални събития.
Фестивалът, наречен „ШАБЛА И ПТИЦИТЕ“ популяризира идеята за опазването на богатото птиче разнообразие, което прелита над територията на община Шабла по миграционния път „Виа Понтика“.