По инициатива на директора на Областна дирекция (ОД) на МВР Добрич – Цветан Пировски, на 10 април 2024 година се проведе среща с обществеността в Шабла.
На нея присъстваха още комисар Иван Иванов – началник на „Охранителна полиция“ Добрич, Жулиян Минев – началник на КАТ в областния град, Петър Атанасов – заместник-кмет „Финанси“ в община Шабла, Васил Ялнъзов – началник на РУ “Полиция“ Шабла и заместникът му Атанас Димитров.
На срещата бяха поканени кметове и кметски наместници на села от общината, директори на образователни и социални институции.
В началото Цветан Пировски изказа своята благодарност към кмета на общината Мариян Жечев, за положените усилия – от месец февруари тази година Шабла да има отново районно управление, а не полицейски участък към Каварна.
Пировски очерта няколко насоки, по които ще се работи в краткосрочен план, а именно: прегледите на паркирали румънски автомобили през лятото по плажната ивица, които се отдават под наем; измамите с майстори на покриви и телефонните измамници.
Васил Ялнъзов призова кметовете и кметските наместници по села да разгласяват сред населението, кога по места ще има среща с полицейски инспектори, които да предават оплакванията на хората, на ръководството в Добрич. Предвиждат се извънкласни занимания с деца от двете училища на територията на общината, както и работа с проблемни деца регистрирани в детска педагогическа стая.
На срещата стана ясно, че община Шабла е с най-добри показатели по пътно-транспортни престъпления (ПТП) и от началото на 2024 година на територията на общината няма тежки такива. За 2023 година те са били три. През летния сезон ще се сформират българо-румънски екипи, които да патрулират по път I-9.
Жулиян Минев препоръча да се помисли за пътната мрежа около училищата и детските градини, които трябва да бъдат добре осветени. Ще бъде организирана и среща с абитуриентите.
За нуждите на местното управления ще бъдат осигурени уреди за контрол на скоростта, за употреба на алкохол и наркотични вещества.
Заместник-кметът Петър Атанасов съобщи, че предстои ремонт на два общински пътя и се мисли за повече видеонаблюдения на обществени места.
В края на срещата беше дадена и думата на кметовете да споделят техните проблеми.
Кметът на с. Дуранкулак Веселин Йорданов алармира за трафика на ГКПП в селото, където липсват санитарни помещения и кошчета. Друг проблем е и лошото състояние на пътя Захари Стояново – Дуранкулак. Там няма пътна настилка, знаци и маркировка.
Срещата завърши с надеждата за добро сътрудничество между всички страни в полза на жителите на общината.