Времето на 19-ти февруари, 2020 година бе по благосклонно към хората, събрали се пред паметника на Васил Левски в центъра на Шабла, отколкото преди 147 години край София. Представители на обществени организации, учебните заведения в града, признателни граждани и гости на Шабла, бяха дошли да положат венци и цветя пред бюст-паметника на Апостола на българската свобода в деня на годишнината от неговата смърт.
Отец Павел Максимов от шабленския храм „Св.вкмч. Харалампий“ в града отслужи заупокойна молитва за йеродякон Игнатий (духовното име на Васил Левски). В словото си, кметът на община Шабла, Мариян Жечев изтъкна величието на подвига и делото на Левски, силата на запалената от него искра, както и значението на личността и завета му в днешните времена на бездуховност. Кметът още призова гражданството: „Да не оставяме монумента без свежи цветя – израз на признателност към героите, паднали за свободата и независимостта на Отечеството.“ Хор „Патриот“ изпълни песните „Обесването на Васил Левски“ и „Край Босфора“. Малките възпитаници на детска градина „Дора Габе“, Велизара Валентинова и Гавраил Станчев, рецитираха пред паметника стихотворението на Ангелина Жекова – „Васил Левски“.
Хората сведоха глави в едноминутно мълчание в знак на почит към живота и делото на Левски.
Венци и цветя на паметника положиха: Общински съвет Шабла, кметът на община Шабла, Общинската организация на офицерите и сержантите от запаса и резерва, средно училище „Асен Златаров“, детска градина „Дора Габе“, Общински детски комплекс, Центърът за социална рехабилитация и интеграция, Центърът за обществена подкрепа, народно читалище „Зора 1894“, пенсионерски клуб „Надежда“, политическа партия ГЕРБ, Общинска организация на БСП, граждани.