На 05 юни 2023 г. от 11.30 ч. на площад „Централен“ в град Шабла, официално ще бъде представена пред жителите и гостите на града пътуващата изложба на българските Военновъздушните сили „110 г. българска бойна авиация”. Всички желаещи ще могат да посетят изложбата в периода от 05 до 10 юни 2023 г. и да се насладят на впечатляващи авиационни кадри.
Експозицията ще бъде открита от заместник-командира на Военновъздушните сили бригаден генерал Петьо Мирчев. Специално за откриването на експозицията интересен акцент ще бъде и участието на оркестъра на Военноморските сили на РБългария, и разкриването на изнесен филателно-пощенски щанд – съвместна инициатива на Командването на ВВС, Българската филателия и нумизматика към Български пощи и община Шабла. Ще бъдат предлагани тематични марки, свързани с авиацията и историята на България.
Изложбата съдържа 60 платна, които отразяват историята и съвремието на българските Военновъздушни сили. В тях са запечатани моменти от ежедневието на родовете авиация – изтребителна, щурмова, транспортна и вертолетна, и останалите родове войски от състава на ВВС – зенитно-ракетни и радиотехнически.

Официалното представяне на изложбата беше в гр. София на 4 октомври 2022 г. на Моста на влюбените пред НДК. Изложбата гостува вече в градовете Пловдив, Ямбол и Стара Загора и ще бъде показана и в други български градове с богато авиационно минало и традиции, какъвто е и град Шабла. На територията на област Шабла се намира зенитния полигон на ВВС „Шабла“.
През настоящата 2023 г. Командването на ВВС планира да зарадва приятелите на авиацията в цяла България като покаже своята изложба в повече от тринадесет града.

Жаждата на човека да полети във въздуха, подражавайки на птиците започва от най-дълбока древност. Тя съпътства цялата му история и с неотслабваща сила продължава и до днес.
В зората на 20 век човечеството постигна хилядолетната си мечта – да завладее въздуха, този безкраен океан, който обгръща цялото земно кълбо.
В исторически план, България основателно може да се счита за една от първите страни в усвояването на въздушното пространство. На 19 август 1892 г. в град Пловдив на Първото всемирно промишлено изложение подпоручиците Васил Златаров и Константин Кънчев политат заедно с мосю Йожен Годар с балона “La France”.
Много са основанията ни за гордост днес:
• българският цар Фердинанд е първият държавен глава, летял със самолет през 1910 г.;
• авиаторът Симеон Петров пръв в света приземява самолет със спрял двигател през 1912 г.;
• също той, осъществява първата в света нощна бомбардировка по време на Балканската война;
• Симеон Петров прави и първото в света разузнаване и бомбардиране над противникова столица – Цариград;
• Райна Касабова е първата жена в света, извършила боен полет над Одрин по време на Балканската война.
• през 1913 г. Милчо Митев и Джовани Сабели осъществяват първото в света прелитане от континент на континент;
• първото военно летище в света е край Мустафа паша (сега Свиленград), откъдето е действало 1-во аеропланно отделение по време на Балканската война;
• също по време на Балканската война, за първи път в световната история, са поставени основите на модерната авиационна организация – отделни аеропланни отделения, всяко със свой командир и квалифициран летателен състав, ремонтни работилници, организирано снабдяване с боеприпаси и гориво-смазочни материали за нуждите на аеропланните отделения.
Историята и настоящето ясно показват, че българската военна авиация винаги е на бойния си пост тогава, когато България има нужда от нея.