Днес в Шабла пристигна делегация, водена от Марек Олековски – кмет на община Терешин, Полша.
По покана на община Шабла, гостите ще присъстват на Празника на плодородието, който ще отбележим утре, 15 септември. Част от празничната програма включва кулинарно шоу  между кмета на Терешин Марек Олековски и колегата му от Шабла Мариян Жечев.
По стар български обичай, с хляб и сол, гостите бяха посрещнати в Зеления образователен център (ЗОЦ). Те бяха приветствани от председателя на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева. От името на учениците от Учебно-тренировъчната фирма „Китна шевица“ към СУ „Асен Златаров“ и техния преподавател Йорданка Атанасова, Стоева благодари за топлото посрещане и гостоприемството, за организираната програма на нашите ученици, които посетиха Полската община през месец юли, тази година. По същото време, учиници от Терешин бяха на посещение в Шабла.
Кметът Олековски получи икона за светлия празник, който се отбелязва днес, Кръстовден, кошница с плодове-символ на плодородието и ръчно-изработени сувенири, дело на „Китна шевица“.
Домакини и гости се хванаха на хорото.
Ръководителят на ЗОЦ, д-р Даниела Тодорова разказа за историята на бившето Старо училище, за съхраняваното в експозиционните зали на центъра. Ценен експонат е дипломът на Димитър Анастасов за „най-добър земеделец “ връчен му през 1894 година в Брюксел. Всеки член на полската делегация получи брошура и книга за околностите на Шабла.
По късно през деня гостите бяха посрещнати от кмета на община Шабла Мариян Жечев. На срещата присъстваха още д-р Йорданка Стоева, заместник- кметът Цветелин Йорданов, общинските съветници Теодора Асенова и Елеонора Василева, секретарят на община Шабла Миглена Спирова, директорите на училището и детската градина в града ни, Петранка Валентинова и Ана Христова.
Кметът Жечев представи Общината като продължение на разказаното в ЗОЦ. По време на срещата домакини и гости си разменяха ценна информация и възможности за сътрудничество в областта на туризма, културата и други сфери.
В края на срещата всички застанаха зад идеята, че присъстващите днес трябва да обединят двата народа.