В навечерието на 24 май обществеността на Шабла тържествено изпрати абитуриентите от XXXXIII-я випуск на средното училище в общината на първия им бал.
Петнадесетте момичета и момчета и техния класен ръководител Сминка Филчева дефилираха от Зеления образователен център до сградата на община Шабла, водени от мажоретните състави при Общински детски комплекс (ОДК) в града и в компанията на най-малките „абитуриенти“- децата от четвърта група на ДГ „Дора Габе“, които наесен ще бъдат първокласници.
Родители, близки, приятели и граждани очакваха абитуриентите пред специално направена за тях сцена на входа на общинската администрация, където младите хора бяха посрещнати от кметския екип.
Кметът ги прие в кабинета си. Пожела им успешна реализация по пътя, който са избрали, като подчерта, че Шабла е отворена за тях и техните идеи. Връчи на всички сувенири, които да им напомнят за родния град. Само четирима (от тях само една дама) се престрашиха да седнат на стола на градоначалника.
Докато течеше срещата на кмета със зрелостниците навън – на сцената, се изявиха децата от четвърта група на ДГ „Дора Габе“, които увериха присъстващите, че са готови за първи клас. След тях мажоретните състави при ОДК с ръководител Надя Иванова раздвижиха множеството със своите невероятни съчетания.
Щастливи, изпълнени с вълнение, усмихнати абитуриентите се наредиха на стълбите на сградата на общината. Кметът ги поздрави, обръщайки се към тях с думите: „Днес Вие сте пред вратите на зрелостта и всеки тръгва по своя път – уверено и със самочувствие. От дванайсет години го чакате. И сега вече Ваша ще е грижата всичко да бъде наред – с отговорността за решенията, с адекватността на действията. Често ще се сблъсквате с факта, че животът е пълен с несъвършени неща, но това е, което го прави уникален. И една изпитана истина: Ако загубите вярната посока, си спомнете за родното училище, за родното място, за хората, които винаги са Ви подкрепяли и обичали и ще милеят за Вас, когато сте успели и когато не сте, когато сте щастливи и когато не сте, когато сте уморени в търсене на истината. Върнете се при началото – тук, откъдето тръгвате. То е Вашата отправна точка и в нея е нашата подкрепа и любов. Сами ще се убедите, че така ще намерите и вярната посока, и себе си.
Вървете смело! Понякога обръщайте поглед назад, за да видите какво сте постигнали. Убеден съм, ще е много. И тогава не забравяйте едно – да бъдете човеци, мъдри и достойни хора!“
С мили думи абитуриентите приветства и тяхната първа учителка Ваня Иванова.
Отговорът на петнадесетте момичета и момчета дойде от Виктория Стоянова. Тя изказа благодарност към всички за положените грижи в израстването им и пожела на своите съученици смело да мечтаят, да бъдат горди и отговорни и да се реализират успешно в живота.
Специален музикален поздрав отправи Атанас Кателиев – победител в музикалния формат „Гласът на България“ 2019 година.
За доброто настроение на присъстващите се погрижиха и децата от детски танцов състав „Бърборино“ с ръководител Гергана Дафова.
След това абитуриентите пуснаха в небето балони и така дадоха знак за усещането си за свобода, необятно бъдеще и пориви, които носи младостта, с надеждата, че всички техни мечти ще се реализират.
След програмата и приемането на поздравления и цветя, абитуриентите заминаха да отпразнуват своята бална вечер.