На 24 май, Шабла изпрати тържествено своите абитуриенти, в годината, в която празнуваме 55 години град Шабла.
Предвождани от мажоретните състави при Общински детски комплекс (ОДК) в града и малките „абитуриенти“ на Детска градина „Дора Габе“, 10-те момичета и момчета и техния класен ръководител Стефка Балева, изминаха разстоянието от Зеления образователен център до сградата на община Шабла. Под звуците на Градския духов оркестър, родители, близки и познати очакваха абитуриентите от випуск 2024 година или XXXXV-ят на средното училище.
На входа на общинската администрация те бяха посрещнати от кмета на общината и председателя на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева.
Кметът на Общината, Мариян Жечев ги приветства за празника, пожела им успешна реализация по пътя, който са си избрали и, че вече реализирали се млади хора, винаги могат да се върнат в родното място. Само един абитуриент се престраши да седне на кметския стол.
От името на абитуриентите слово поднесе зрелостничката Йоанна Милкова.
Мажоретните състави при ОДК с ръководител Гергана Дафова, представиха пред публика своите невероятни съчетания.
Смело до абитуриентите застанаха и децата от IV група при ДГ „Дора Габе“, които на есен ще са първокласници. Валентина Йотова отправи своя поздрав към тях
Специален музикален поздрав отправи Георги Дачев от Каварна или „Do sho“.
След това абитуриентите пуснаха в небето балони и така дадоха знак за усещането за свобода, необятно бъдеще и пориви, които носи младостта, и с надеждата, че всички техни мечти ще се реализират.
Празничната вечер за випуск 2024 продължи в хотел „Елена“ КК „Златни пясъци“ Водещ на тържеството бе нашият съгражданин и актьор Димитър Ялнъзов.
По – рано през деня Шабла отбеляза 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с шествие на СУ „проф. д-р Асен Златаров“, Детска градина „Дора Габе“, Детска ясла „Радост“ и граждани, празнична програма, и награждаване на ученици от СУ „ проф. д-р Асен Златаров“.
В ОУ „Св. Кимент Охридски“ с. Дуранкулак отбеляза празника с училищно тържество под надслов „Език свещен“.
Със стихове, песни, театрални пиеси и народни танци, климентовци отдадоха своята почит съм святото дело на двамата братя.
В края на тържеството бе сменен знаменосеца на училищното знаме.