На 20 юли 2024 година в НЧ „Свобода 1940“ с. Граничар бе открита фотоизложба, наречена „Смело на село“. Тя бе открита от Ивайло Марков от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН.
Проучванията по проект “Смело на село” – социо-културна адаптация, практики и предизвикателства се осъществяват от четирима учени: Виолета Периклиева, Десислава Пилева, Ивайло Марков (от Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките) и Надежда Жечкова (от Философски факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”). Малкият екип се сформира в следствие на общи изследователски интереси и предишна съвместна работа.
„Летните теренни практики по етнология, както и последвалите изследователски проекти ни дадоха възможност да работим по разнообразни проблеми, свързани с миграцията и съвременните етно-културни процеси сред етнически и религиозни групи в различни селски и градски райони както в страната, така и зад граница. Това спомогна за формирането на комплексен поглед върху множество социо-културни, демографски и икономически процеси в съвременен контекст. Като един от важните изследователски проблеми се очерта именно миграцията от града към селото и адаптационните практики на населението в трудоспособна възраст“, казват изследователите.