Повече от успешно се представи Фолклорна група „Кария“ при пенсионерски клуб „Надежда“ в Шабла на Националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие“, провела се на 8, 9 и 10 юли в гр. Попово (обл. Търговище).
Фолклорният фестивал впечатли с многобройните изпълнители и състави, които взеха участие в него – за трите дни, на три сцени се изявяваха групи и певци от цяла България. След представянето си през втория ден от програмата ФГ „Кария“ спечели първо място в категорията си, шабленските пенсионерки се окичиха със златен медал, бяха почетени и с диплом.
Ето какво каза след завръщането на групата от Попово нейният ръководител – Вярка Стоянова пред „Изгрев“:
„Лято е. Жътвата е в разгара си. Така е в Златна Добруджа…В една песен се пее, че „…в Добруджа на хляб мирише.“. Този мирис на хляб символично бе пренесен на „втора сцена“ в Дома на културата в град Попово от нашата фолклорна група „Кария“. На сцената ние излязохме с ръкойка житни класове и сърп, а щом запяхме Галя Асенова (член на журито), стана на крака и ни аплодира през цялото време, докато бяхме на сцената! Аплодисменти имаше и от цялата публика!
На фестивала се явиха много групи от различни възрасти и от различни региони на страната. Най-радостното е, че като участници се изявиха и много деца – от съвсем мънички до по-големи ученици. Това показа, че има приемственост, че българската народна песен ще се пее, че българщината ще се запази и ще пребъде!
След изпълнението си  изчакахме да обявят наградите и с радост и гордост разбрахме, че сме класирани първи – удостоени със златен медал и диплом.
Това е награда за положения от ФГ „Кария“ труд, за отделеното време, за репетиции. Голяма заслуга за отличието ни има и нашият корепетитор – Добри Добрев.
От името на групата изказвам нашата благодарност към директора на Дирекция „Хуманитарни дейности“ в Общината – г-н Тодор Димитров и на кмета на Шабла  – г-н Мариян Жечев, за осигурения превоз и съдействието.
Благодарим и на организаторите на фестивала в Попово за перфектната организация на събитието. Към председателя на „Съюза на пенсионерите 2004“ в Шабла – г-жа Мария Димитрова, както и на всички, които ни помагат – огромна благодарност!“

.css-button { font-family: Arial; font-weight: bold; color: #005aaf !important; font-size: 18px; border-radius: 0px; border: 2px #005aaf solid !important; background-color: #ffffff; text-shadow: 1px 1px 1px #528ecc; box-shadow: inset 1px 1px 2px 0px #bbdaf7; cursor: pointer; display: inline-flex; align-items: center; } .css-button:hover { background-color: #ffffff; } .css-button-icon { padding: 10px 10px; border-right: 1px solid rgba(255, 255, 255, 0.16); box-shadow: rgba(0, 0, 0, 0.14) -1px 0px 0px inset; } .css-button-icon i { position: relative; font-size: 70px; } .css-button-text { padding: 10px 18px; }