70 години от откриването на първото българско нефтено находище, празник на селото и 85 години от създаването на НЧ „Изгрев-1936“

В последния ден на месец май, село Тюленово отпразнува три паметни за селото дати: 70 години от откриването на първото българско нефтено находище, обявяването на 31 май за празник на селото и 85 години от създаването на НЧ „Изгрев-1936“.

Светла Стаматова-читалищен секретар и водеща на празника разказа за трите събития, белязали историята на Тюленово, но най-важна остава 31 май 1951 година – датата, с която селото влиза в историята на България, а за него започва да се пише по вестниците. Селото е било разтърсено от силен шум. Жителите му не са знаели какво се случва. Едни смятали, че има нападение, инцидент или взрив, или нещо необяснимо.

На входа на селото, до новостроящия се църковен храм беше подредена фотоизложба, подготвена от Илиян Христакиев – ст.експерт „Културно-историческо наследство“ в общинската администрация със стари снимки на работници и съоръжения, с които се е добивал някога нефта. Там е позициониран и възстановения паметник, открит за паметното събитие, 31 май 1951 година.

Гости на празника бяха кметът на община Шабла, Мариян Жечев, заместниците му Петър Атанасов и Цветелин Йорданов, началникът на предприятието за добив на нефт и газ в Шабла, Стефан Михайлов.

Кметският наместник на селото, Невена Георгиева честити на присъстващите празниците. Пожела здраве и дълъг живот, всички да се уважават и помагат.

„Музика и песни днес да заливат селото.“ – каза още Георгиева.

Последва приветствието от кмета на общината, Мариян Жечев. Той честити днешния празник на нефтодобивниците, на читалищните дейци, които са активни във всички общински мероприятия и пожела „Хубав празник на всички присъстващи“!

Думата взе и Стефан Михайлов. С думи на благодарност той се обърна към местните жители, които са приели този ден за свой празник.

„Нека се видим и на 100 годишния юбилей от откриването на нефта. – каза Михайлов, отново тук в Тюленово, където успешно се развива нефтодобив, туризъм и земеделие.“

Своите топли спомени сподели и Вярка Стоянова:

„Днес искам да поздравя всички тюленовци, където и да са. Не веднъж съм казвала, че Тюленово е моето второ родно място. От тук започна моя трудов път – оператор, обслужващ сондажите в район „Тюленово А“, което включва сондажите в селото и до Камен бряг.

На живите да пожелаем живот и здраве, а за тези, които не са сред нас да сведем глава и почетем тяхната памет.

В моята трудова книжка има регистрирано само едно предприятие – ПД „Нефт и газ“. Аз съм от редките случаи трудовият ми стаж да е в едно и също предприятие.

Честит юбилей!“ – пожела Вярка Стоянова.

Своите музикални поздрави поднесоха самодейците от танцов състав „Бърборино“ с ръководител Гергана Дафова и от фолклорна група „Добруджанка“ водени от Жана Рачева и корепетитор Галин Ганчев.

По стар български обичай всички се хванаха на кръшно българско хоро.