На датата, на която е роден, преди 185 години Апостолът на българската свобода – Васил Левски, в Шабла признателни потомци почетоха живота и делото на най-великия българин.
Церемонията пред бюст-паметника на Левски в центъра на града откри Илиян Христакиев – ст.експерт „Културно и историческо наследство“ в общинска администрация.
В началото възпитаникът от втора група на ДГ „Дора Габе“ – Йордан Петров, рецитира стихотворението „Васил Левски“ от Ангелина Жекова. Потвърждение на факта, че и най-младите българи се възпитават в дух на патриотизъм и уважение към Левски, беше групата деца от детската градина, наредили се с цветя в ръце най-отпред пред паметника.
Кратко, но силно и съдържателно слово произнесе д-р Николай Дойнов – председател на съюза на народните читалища (припомняме, че д-р Дойнов е с основната заслуга и в Шабла да има бюст-паметник на Левски). Той акцентира върху срещата на две от най-светлите личности в българската история – Ботев и Левски, които съдбата събира в порутената вятърна мелница в покрайнините на Букурещ. Д-р Дойнов подчерта, че точно тази непримиримост в характера на Левски, проявила се в мразовитата зимна вечер, за което по-късно Ботев споделя, е основополагаща за българската революция. „Нека търсим умните сред нас“ – пише Левски до Филип Тотю бе един от аргументите, с който д-р Дойнов подкрепи думите си, че Васил Левски е надскочил времето си и рамките на България и неслучайно е намерил място в пантеона на световната история.
След минутата – мълчание в памет на Апостола под звуците на патриотични песни, венци и цветя на паметника поднесоха: Общински съвет Шабла, Кметът на община Шабла, Общинската организация на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Центърът за социална рехабилитация и интеграция, Центърът за обществена подкрепа, Народно читалище „Зора 1894“ Шабла, Общинският съвет на БСП и граждани.