СУ „Асен Златаров“ Шабла посрещна 21 първокласници, а в ОУ „Св. Климент Охридски“ с. Дуранкулак за първи път училищния праг прекрачиха 10 ученици.
На 15 септември в двете училища на община Шабла тържествено се откри учебната 2023/ 2024 година.
Празнична е атмосферата в този ден – деца, ученици, родители с настроение и цветя се отправят към детската градина и училището. Звучи жизнерадостна музика. Звънецът събира всички. Вълнуващ ден, но най-вече за първокласниците, които за първи път прекрачват училищния праг, а за дванадесетокласниците предстоят броени месеци в родното училище.
В СУ „Асен Златаров“ гр. Шабла и ОУ „Св. Климент Охридски“ с. Дуранкулак началото на тържествата се предшества от ритуала по издигане националния флаг под звуците на Химна на Република България.
Гости на учениците и учителите в СУ „Асен Златаров“ Шабла бяха председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, кметът на община Шабла Мариян Жечев, Здравка Добруджанска от Регионално управление на образованието – Добрич, представители на други институции и на общинска администрация Шабла.
Отец Павел Максимов при храм „Св.Свщмчк Харалампий“ Шабла извърши празнична молитва за здраве и благополучие на учениците и учителите.
Своите пожелания към учениците отправиха директорите на училищата в Шабла и Дуранкулак, съответно Петранка Петрова и Маргарита Тодорова. Пожелаха
„На добър час на всички!
По традиция ливнаха менче с вода, след което първокласниците преминаха през буквара на знанието, опитаха питка с мед и влязоха в класната стая. Там получиха своите първи учебници-приятели и се запознаха със своите нови учители.
Гости на тържеството в ОУ „Св.Кл.Охридски“ с.Дуранкулак бяха заместник-кметът „Финанси“ в община Шабла Петър Атанасов, кметът на селото Веселин Йорданов, Тодор Танев – бивш министър на образованието, читалищни дейци от Дуранкулак, родители.
Вълнуващ бе денят и за възпитаниците на ДГ „Дора Габе“гр. Шабла, за които също започна учебната година. С тържество в двора на градината премина празникът им.Там те се забавляваха, танцуваха, пяха със своите учителки. Бяха удостоени с внимание от председателя на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, кмета на община Шабла Мариян Жечев, гостуващата от Полша делегация.
Децата от детската градина и училищата на територията на общината получиха подаръци от кмета на общината, председателя на Общинския съвет и кмета на Терешин.