Пред бюст-паметника на Васил Левски в центъра на Шабла, бивши и настоящи ученици на СУ „Асен Златаров“ в града „върнаха лентата на историята“ за присъстващите граждани и гости – в чест на Апостола на българската свобода.
„Той стои пред нас и колкото повече годините ни дърпат от него – толкова повече той ни придърпва към себе си. … И нищо, че не можем да повторим образа му. Човек най-много тачи онова, което не се повтаря…“
Прозвучаха части есето “Неповторимият” на проф. Марко Семов, от киноромана „Аз съм Левски“ на Радой Ралин, от пиесата „Тайната вечеря на Дякона Левски“ на Стефан Цанев, разказа „Апостолът в премеждие“ на Иван Вазов и стихотворението „Над тефтерчето на Левски“ на Дамян Дамянов.
Присъстващите пред паметника чуха и една от любимите песни на Левски – „Отдавна ли си, момне ле калугерица?“.
След едноминутно мълчание в памет на най-светлата личност в нашата история, венци и цветя на паметника положиха: Общински съвет Шабла, Кметът на община Шабла, Общинската организация на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Центърът за социална рехабилитация и интеграция, Центърът за обществена подкрепа, Общинският детски комплекс, Народно читалище „Зора 1894“ Шабла, Политическа партия ГЕРБ и граждани.