СУ „Асен Златаров“ сключи Административен договор за БФП № BG-RRP-1.015-0718-C01 от 05.08.2024 г., за изпълнение на проект № BG-RRP-1.015-0718 „Изграждане на училищен STEM център по природни науки и зелени технологии в средно училище „Асен Златаров“ – гр. Шабла, който се осъществява по Националният план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), Стълб „Иновативна България“, Компонент 1 „Образование и умения“, Инвестиция 1 (C1.I1) „Центрове за НТИМ и иновации в образованието“, по процедура чрез подбор на предложения за изпълнение на инвестиции BG-RRP-1.015 „Училищна STEM среда“.
По проекта е предвидено три класни стаи да бъдат трансформирани в STEM център по природни науки и зелени технологии. Едната ще бъде пригодена за лекционна/теоретична дейност, другата за лабораторни изследвания/дейности, а третата ще бъде трансформирана в училищен мейкърспейс (творческа работилница). Новият STEM център ще бъде изграден в направления „Природни науки“ и „Зелени технологии и устойчиво развитие“, а съществуващият училищен мейкърспейс по LEGO роботика ще бъде надграден в направление „Роботика и Кибер – физични системи“.Основният фокус в центъра ще бъде насочен към прилагане на STEM иновации, проектно-базирано обучение и иновативен подход в преподаването, което прави учениците главни участници в учебния процес. Предвижда се 5 /пет/ кабинета да бъдат високотехнологично оборудвани и свързани класни стаи. Занятията ще бъдат интегрирани, интердисциплинарни и проектно-базирани, като ще включват следните учебни предмети: „Физика и астрономия“, „Химия и опазване на околната среда“, „Биология и здравно образование“, „Математика“ и „Информационни технологии“.
Срокът за реализация на проекта е 35 месеца от подписване на договора за БФП, а одобрената стойност е в размер на 166 244,93 лв. с ДДС, представляващи 100% безвъзмездна финансова помощ.