На 24 май 2022 година колективът на ОУ „Св.Климент Охридски“ с. Дуранкулак покани родители, жители и гости на селото на тържество под надслов „Родна реч, омайна, сладка…“.
По традиция празникът започна с посрещане на училищното знаме и с химна на училището. В двора пред портрета на Кирил и Методий учениците рецетираха стихове в прослава на солунските братя, пяха песни и представиха драматизации на приказки.
Гости на празника бяха председателят на Общинския съвет д-р Йорданка Стоева, кметът на общината Мариян Жечев, заместникът му Петър Атанасов, кметът на с. Дуранкулак Веселин Йорданов, читалищни дейци, родители и жители на селото.
В приветствието си д-р Йорданка Стоева каза, че за всеки празник децата са прекрасно подготвени. Учат и се забавляват в едно училище, където се пази българщината.
На празника на св. братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, г-н Мариян Жечев имаше приятното задължение да връчи почетен знак и грамота за особени заслуги към образованието в община Шабла на Маргарита Тодорова – директор на ОУ „Св. Климент Охридски“ с. Дуранкулак.
Удостояването с това отличие на г-жа Тодорова е въз основа на решение на Общински съвет Шабла от 2021 година.
Развълнувана, Маргарита Тодорова благодари на всички, с които е работила през 30-годишния си трудов път като директор в дуранкулашкото училище. Тя обяви, че посвещава своята награда на баща си и дядо си, които са посяли любовта й към знанието още в най-ранна детска възраст.